FNV Bondgenoten

VHTO en FNV: FNV Werk en Privé-dag op 12 mei 2007

Op zaterdag 12 mei aanstaande nemen vrouwen uit de sectoren metaal en industrie deel aan de FNV Werk en Privé Dag. Ze kunnen in verschillende workshops aan de slag met knelpunten die ze ervaren bij het combineren van werk en privé. Ook kunnen ze praktische tips krijgen over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Het programma is gebaseerd op een inventarisatie onder FNV-leden. Aan bod komen vragen als: wat is bij wet geregeld op het gebied van werk/privé? Hoe onderhandel je effectief met je werkgever? Hoe combineer je (zorg)taken met je werk en welke verplichtingen heb je naar je werkgever?

De bevindingen uit de workshops worden plenair besproken en in een later stadium gebundeld in een folder. Daarmee kunnen dan ook andere werknemers en werkgevers in de metaal en andere sectoren hun voordeel doen.

Het dagvoorzitterschap van de FNV Werk en Privé Dag is in handen van Nevin Özütok, bestuurder bij FNV Bondgenoten in de Metaal/Elektro. Ellen Dekkers, algemeen secretaris van FNV Bondgenoten, leidt de dag in. Voor de organisatie zijn verantwoordelijk FNV Vrouwenbond, FNV Bondgenoten en de VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

De FNV Werk en Privé Dag is onderdeel van het traject 4 double U. Hierin worden uitkomsten en tests uit eerdere werk-/privé-projecten van de VHTO verspreid bij werkgevers en werknemers in de metaalsector. Het gaat hierbij om online tests zoals de Flexiplanner en de Barrièremeter voor vrouwen. De deelnemers aan de FNV Werk en Privé Dag kunnen deze tests doen op de infomarkt die tijdens de hele bijeenkomst wordt gehouden. Daar kunnen zij ook in contact komen met diverse organisaties die zich bezighouden met de balans tussen werk en privé.

Het vergroten van de deelname van vrouwen en ouderen aan het arbeidsproces is een belangrijk speerpunt van het huidige kabinetsbeleid. Technische sectoren zoals de metaalsector krijgen te maken met een grote vervangingsvraag, onder meer door vergrijzing. Ook zijn er weinig vrouwen in werkzaam, zeker in vergelijking met andere EU landen. In deze sectoren begint men zich te realiseren dat flexibilisering en levensfasebewust personeelsbeleid belangrijk zijn bij het aantrekken én behouden van waardevolle mannelijke en vrouwelijke werknemers. Maatregelen om werk en privé beter te combineren, maakt het voor met name vrouwen makkelijker om hun talenten op de arbeidsmarkt in te (blijven) zetten.

De VHTO voert het traject 4 double U uit in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap/Directie Emancipatie/Dagindeling ESF-3. In de komende maanden zal de VHTO soortgelijke bijeenkomsten organiseren in samenwerking met Corus Staal BV en de KMU.

---