Dodo-botten uit Mauritius in Leiden

10.05.2007 / 12:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Naturalis

Naturalis

Nagekomen bericht:

De dodo-botten die in juni 2006 in Mauritius gevonden zijn, worden morgen gepresenteerd in nationaal natuurhistorisch museum Naturalis. De presentatie vindt plaats tijdens een internationaal symposium over de voortgang van het onderzoek naar het dodo-massagraf in Mauritius. Vanaf a.s. zaterdag 12 mei kunnen de bezoekers van Naturalis de botten bezichtigen.

De botten die in juni 2006 opgegraven zijn, zijn daadwerkelijk in Leiden gearriveerd. Het gaat om de snavel, beenbotten en onderdelen van de heup, teenbotjes en wervels. De komst van de botten valt samen met het internationale dodo-symposium. Vanaf zaterdag 12 mei a.s. zijn de botten voor het publiek van Naturalis te bezichtigen.

Belangrijk resultaat van het onderzoek tot nu toe is dat het dodo-massagraf tot de grootste natuurlijke graven ter wereld behoord. Het massagraf werd in oktober 2005 ontdekt door Nederlandse onderzoekers. In juni 2006 is een internationaal team teruggekeerd naar Mauritius om meer spectaculaire vondsten te doen. Het symposium wordt in samenwerking met de Treub Maatschappij en het Dodo Research Programme georganiseerd. Het mysterie rond de verdwijning van de dodo houdt de gemoederen van de betrokken wetenschappers nog steeds bezig.

Door de veelbelovende vondsten verwacht men op dezelfde vindplaats in Mauritius complete dodoskeletten te ontdekken. In augustus van dit jaar wordt daarom opnieuw een expeditie naar Mauritius georganiseerd.