Gemeente Dinkelland


Persbericht

Zwolle, 24 april 2007

Een dag om in de buurt te blijven
Publieksdag Nationaal Landschap Noordoost-Twente, gemeente Dinkelland

Op 12 mei is er onder de titel "een dag om in de buurt te blijven" een publieksdag georganiseerd. Een dag georganiseerd op initiatief van de provincie Overijssel in hechte samenwerking met de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser, Oldenzaal en het Waterschap Regge en Dinkel.

Elke gemeente heeft tijdens de Publieksdag een vaste uitvalsbasis. In Oldenzaal is dit het Kalheupingpark. De mooie historische accommodatie Erve Kraesgenberg doet tijdens de publieksdag dienst als centrale plek in Losser. Erve Lenferink met zijn imposante stieren is de uitvalsbasis in Fleringen.

De centrale plek van de gemeente Dinkelland is Natura Docet in Denekamp. Hier is aandacht voor de cultuur- en natuurhistorische ontwikkeling van Twente. Zo kan de landschappenzaal worden bekeken, en vanaf 13.30 uur zijn er archeologen van Het Oversticht, Depot voor Bodemvondsten Overijssel in het museum om samen met de museumstaf archeologische vondsten respectievelijk fossielen te determineren. Hebt u nog wat op de schoorsteen liggen, dan kunt u dat tot 16.00 uur laten zien en vernemen of u wat bijzonders in Noordoost Twente hebt opgeraapt.

Vanaf Natura Docet vertrekt u per fiets richting Huize Keizer, een stuk goed bewaard cultuurgoed, waar stijlkamers een afwisselend beeld geven van het leven in die tijd. Huize Keizer heeft subsidie ontvangen in het kader van Nationaal Landschap.

Op Landgoed Singraven zijn meerdere activiteiten georganiseerd. Vanaf Erve Ellenboer vetrekken rondleidingen door de natuur, met Jos Bruns en Harm Meek. Om 11.30 & 15.30 uur is er een gratis rondleiding door huis Singraven, kaarten hiervoor zijn beschikbaar bij Natura Docet. De watermolen op Singraven zal ook de hele dag in werking zijn. De groentetuin van Singraven, biologisch tuinbouwbedrijf 'De Witte Raaf', laat zien wat haar bijdrage aan het landschap is.

Het Schuivenhuisje is nog het enige monument dat langs het 33 km lange Almelo Nordhorn kanaal ligt. De medewerkers van het waterschap vertellen u de unieke werking hiervan. Langs het prachtige kanaal ligt ook De Papillon, een camping met het motto 'Ondernemen tot je groen ziet'. Eigenaar Wassink werkt geheel op eigen houtje samen met de natuur, wat resulteert in de terugkeer van de ijsvogel en herstel van de pingoruïne.

Natuur en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dit kunt u ervaren bij de schaapskooi waar herderin Mieke en haar schapen hun opwacht maken. Hier kunt u genieten van de prachtige natuur, terwijl de honden u laten zien wat schapenhoeden inhoud. Maar u kunt ook van heerlijk schaapsvlees proeven. Investeren in het gebied is van groot belang, Staatsbosbeheer laat bij Stroothuizen, aan de andere kant van de weg, zien wat voor gevolgen dit heeft voor het Nationaal Landschap Noordoost- Twente.

Een van de oudste boerderijen van Twente, erve Elferman, is gespecialiseerd in de productie en bereiding van natuurzuiver dinkeldalvlees. Het bedrijf van Harrie en Suze Boomkamp is door het in eigen hand houden van de gehele vleesketen uniek. Speciaal ter gelegenheid van de publieksdag kunt u hier niet alleen een kijkje nemen in de ambachtelijke keuken, maar is er ook een proeverij georganiseerd. Tegen een kleine vergoeding kunt u hier genieten van echt natuurlijke, smaakvolle producten. Tor slot zal de route worden afgesloten met een stukje geschiedenis, waar aan het eind van de Stroothuizerweg het verhaal rondom de drie betonnen paaltjes wordt verteld.

Informatie: team Communicatie, Bonnie van der Meer, telefoon 038 499 9224 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003. Informatie publieksdag: ZieOmmeZijde bv, Annemarie Stallinga, tel: 06-20 78 18 01.


---- --