Gemeente Alkmaar


---

Alkmaar, 2 mei 2007

Nationale Molen- & Gemalendag: 'Blazen voor de Molens'

Het jaar 2007 is uitgeroepen tot het jaar van de molens. Het is namelijk 600 jaar geleden dat in Alkmaar de allereerste poldermolen werd gebouwd. De nationale Molen- & Gemalendag op 12 mei 2007 besteedt hier natuurlijk veel aandacht aan. Daarom biedt de gemeente Alkmaar in samenwerking met de Molenstichting Alkmaar een gratis fietsroute langs de molens aan.

Alkmaar is één van de rijkste molengemeenten in Nederland. Het huidige molenbestand bestaat uit tien watermolens en twee meelmolens. In het verleden hebben veel meer molens in en om Alkmaar gestaan, waarvan helaas vele zijn verdwenen.

'Blazen voor de molens'
De nationale Molen- & Gemalendag heeft als thema 'Blazen voor de molens'. Dit komt voort uit een oud gezegde, het blazen (draaien) van de wieken. Om de molens nu eens zelf in het zonnetje te zetten 'blaast' het Jeugdtrompetterkorps op 12 mei om 10.00 uur de start van de nationale Molen- & Gemalendag in. Het korps begint bij 'het Roode Hert' en loopt via de Molenkade langs de deelnemende molens in de Oudorperpolder.

Molenfietsroute
In samenwerking met de Molenstichting Alkmaar heeft de gemeente Alkmaar een molenfietsroute samengesteld. De route gaat langs vijftien molens en één gemaal in Alkmaar, waarvan de meeste op 12 mei opengesteld zijn voor publiek. De fietsroute is gratis verkrijgbaar bij de publieksbalies van het Stadskantoor en Dienstencentrum de Mare, het Stedelijk Museum Alkmaar, de openbare bibliotheken en de VVV. Voor mensen die niet deel kunnen nemen aan de fietstocht organiseert Wolthuis Cruises een gratis boottocht langs de verschillende molens. De boot biedt plaats aan maximaal 90 mensen, wie zich dus als eerste aanmeldt om 14.00 uur aan de Kanaalkade mag mee.

Activiteiten
Naast de molenfietsroute worden er nog andere activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Zo zijn er in het Regionaal Archief en het Stedelijk Museum Alkmaar tentoonstellingen te zien, geeft de Theaterwerkplaats verschillende voorstellingen bij Molen D en zingt het smartlappenkoor Oudorp 'Oud Zeer' over de molens, de molenaar en zijn vrouw. De molenstichting Alkmaar organiseert ook een fotowedstrijd en speciaal voor kinderen een molenquiz. Meer informatie is te vinden op www.molenstichtingalkmaar.nl.

Restauratie Molen C
Molen C (Molenkade) werd in 2004 door vandalen in brand gestoken en was zeer zwaar beschadigd. Gelukkig was de molen tegen herbouwwaarde verzekerd en is weer helemaal gerestaureerd. Als kroon op het restauratiewerk wordt op deze dag het spil en de kap op de molen geplaatst.

Noot voor de pers (