Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oranje dames voor de tweede keer naar WK Floorball

Den Haag, 5 mei 2007 - Vanaf volgende week zaterdag neemt voor de tweede maal een Nederlands damesteam deel aan de World Floorball Championship (WFC). Tussen 12 en 19 mei strijden zeventien meiden in Frederikshaven in Noord-Denemarken voor een plek in de finales. Floorball komt tijdens deze week terug in de bakermat van deze snel groeiende sport: Scandinavië.

Twintig landen zijn vertegenwoordigd op de WFC 2007. Nederland speelt daarbij in de B-divisie. In de poulewedstrijden spelen de Oranje-dames tegen Slowakije, Japan, Hongarije en Italië. Plek één en twee in de poule geven recht op een plek in de halve finales. De winnaar van het B-WK zal promoveren.

Nederland, dat twee jaar geleden in Singapore 15e werd (van de 17 teams destijds), heeft dit jaar veel ambitie. Hongarije en Italië hebben de dames in het verleden al eens ontmoet. Nederland heeft zich in de afgelopen jaar sterk ontwikkeld met als hoogtepunt de goede resultaten tijdens het landentoernooi begin dit jaar. Het zal spannend zijn hoe die twee andere teams zich hebben ontwikkeld. Slowakije is helemaal nieuw in de internationale Floorballwereld. Alleen van Japan is zeker dat het een zware dobber zal worden: dat land stond vorig jaar nog in de A-divisie.

De Oranjesdames zijn er klaar voor. Coach Jorg Andree: "Vergeleken met twee jaar geleden staat er een fysiek sterker team dat goed weet waar zijn kracht ligt. Ook hebben de dames meer ervaring." Twee jaar lang hebben de dames onder zijn professionele leiding getraind. Dat dat resultaat op heeft geleverd, was onder meer te zien in een tournooi tegen de A-landen Denemarken en Noorwegen in februari dit jaar. Daar lieten de oranje dames goed spel zien waar de noorderburen van onder de indruk waren.

Floorball is een relatief nieuwe en snel groeiende sport in Nederland. Het is een zaalsport, afgeleid van ijshockey, waarbij teams van 5 veldspelers en een keeper met behulp van een kunststof stick een lichte plastic bal in het net van de tegenstander proberen te schieten. De spelers dragen normale sportkleding en sportschoenen. Om het veld staat een boarding waardoor de bal niet makkelijk uit gaat. Floorball kent eenvoudige regels en is daardoor snel te leren. Tegelijk is het een technische en tactische sport, wat het interessant maakt voor gevorderde spelers. Hanzehogeschool Groningen, Instituut voor Sportstudies, ondersteunt het damesteam met accomodatie en sporttechnische begeleiding. Theo's Stroopwafels (www.stroopwafels.se) en Blaauw Energie (www.blaauwenergie.nl ) sponsoren de dames op weg naar Frederikshaven.

Noot voor de pers (

Ingezonden persbericht