Ingezonden persbericht


CNN-correspondent maakt persoonlijk verslag

van bloedigste maand Irak-oorlog

On Assignment: Month of Mayhem (maand van de chaos)

Naar aanleiding van de vierde 'verjaardag' van de Irakoorlog zendt CNN de documentaire 'On Assignment: Month of Mayhem' uit, een persoonlijk verslag van de ervaringen van CNN-correspondent Michael Holmes gedurende een van de bloedigste maanden in de Irak-oorlog. Dit dramatische en onthutsende verhaal gaat verder dan wat gewoonlijk in nieuwsprogramma's te zien is. Het laat de kijkers het dagelijks leven in Irak meemaken door de ogen van een verslaggever.

CNN International presentator en verslaggever Michael Holmes heeft Irak zeven keer bezocht sinds 2003, maar het is voor hem de achtste keer in Bagdad nog net zo zenuwslopend als de eerste keer. 10 minuten na zijn aankomst in het CNN kantoor op 9 januari was hij al in de lucht met een verslag over gevechten bij Haifa Street, het begin van de 'maand van de chaos' (Month of Mayhem).

Gedurende zijn bezoek filmde Holmes extra materiaal in het CNN gebouw waar hij woonde en werkte, ging hij mee met 'embedded trips' waarbij militairen buurten 'schoonveegden' en filmde talloze andere verhalen en gebeurtenissen die op zijn pad kwamen. Met de verslechterende omstandigheden was verslag doen vanuit 'embedded' situaties in sommige gevallen de enige manier voor reporters om veilig in contact te komen met de inwoners om hun verhalen uit eerste hand te kunnen optekenen en zo de oorlog een menselijk gezicht te geven.

Van de bombardementen op de universiteit van Bagdad tot de Shia processies op de heilige dag van Ashura; er gebeurde veel die maand en zelfs het CNN-kantoor kwam onder vuur door gevechten in de buurt.

In het kantoor waren de stafleden zich er terdege van bewust dat de aantallen doden steeds meer inhoudsloze getallen dreigden te worden. Om niet afgestompt te raken door de cijfers besloten ze om de doden, datum, locaties en omstandigheden bij te houden op een whiteboard.

Naast alle tragische verhalen laat Holmes ook de waardigheid van de Irakese burgers zien, die moeten leven en werken in zeer moeilijke omstandigheden. Op een 'embedded' schoonveegactie van Amerikaanse militairen laat hij zien hoe genereus en gastvrij een familie was ondanks het feit dat 12 soldaten net hun huis hadden doorzocht op zoek naar wapens.

Maar voor Holmes zijn het vooral de Irakese kinderen die een glimlach op zijn gezicht toveren. Zij volgen hem wanneer hij door de straten loopt met de militairen, lachen altijd tegen hem en vragen hem zijn naam - soms hij voelt zich net de rattenvanger van Hamelen.

On Assignment: Month of Mayhem duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 12 mei om 16.00 uur en om 21.00 uur

Zondag 13 mei om 21.00 uur


---

Noot voor de redactie (