Patiëntveiligheid centraal op Dag van de Verpleging


07.05.2007 / 15:50 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: V?

V?

Veel zorginstellingen zetten het thema Veiligheid centraal bij de viering van de Dag van de Verpleging. Op en rond 12 mei bieden de instellingen de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden vele inhoudelijke activiteiten. V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) ondersteunt deze activiteiten met onder meer de V&VN Special Dag van de Verpleging.

Grootste beroepsgroep
Tijdens de internationale Dag van de Verpleging, de geboortedag van Florence Nightingale, bedanken instellingen de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden voor hun inzet voor patiënten, cliënten en bewoners. Van 8 tot 16 mei organiseren instellingen tal van workshops, symposia en presentaties voor de grootste beroepsgroep van Nederland. Het belangrijkste thema is daarbij patiëntveiligheid, een item wat recent met de publicatie 'Onbedoelde schade in ziekenhuizen' veel stof deed opwaaien. 'Verpleegkundigen zijn cruciaal bij kwaliteit en veilige zorgverlening. Zij zijn 24 uur per dag actief met de patiënt. Verpleegkundigen zijn bij uitstek degenen die mee moeten denken en de regie voeren bij oplossingen voor patiëntveiligheid', aldus Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN. 'Alleen als je veilig werkt, mag je in de zorg werken.'
Naast het thema veiligheid komen in de Dag van de Verpleging-activiteiten ook beroepstrots, passie en de toekomst van de zorg aan de orde.

Felicitaties bewindvoerders
V&VN heeft 60.000 'V&VN Special Dag van de Verpleging' verspreid. Centraal in dit blad staan patiëntveiligheid en het werk van VAR's (verpleegkundigen/verzorgenden adviesraden).
In de V&VN Special feliciteren de ministers Klink en Rouvoet en staatssecretaris Bussemaker de verpleegkundigen en verzorgenden met de Dag van de Verpleging. Zij geven aan dat patiëntveiligheid ook een onderwerp is waar zij veel belang aan hechten. Zij wensen iedereen een even zinvolle als aangename dag, zodat de patiënten daarna in nóg betere handen zijn.
In de V&VN Special staat verder een overzicht van de vele Dag van de Verpleging-activiteiten in Nederland.
Naast de Special biedt V&VN de instellingen veel sprekers voor de inhoudelijke activiteiten.


------- einde persbericht -------