Gemeente Maasgouw


Molenfietstocht

Op zaterdag 12 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. De dag waarop 600 molens in Nederland merendeels gratis te bezoeken zijn. Ook de molens in Midden-Limburg. U kunt dat - in dit Jaar van de Molens - combineren met een prachtige fietstocht, die door de Stichting Molen Beegden zo juist geactualiseerd is en met steun van de Gemeente Maasgouw in een kleurige folder verspreid wordt.

De folder beschrijft een zeer afwisselende fietstocht door landerijen en dorpen aan beide zijden van de Midden-Limburgse Maas. De tocht voert langs de standaardmolen in Beegden, de watermolen in Grathem, via Panheel, Wessem-centrum en Maasbracht-haven naar de grote stellingmolen aan de grindgaten voorbij Stevensweert, dan via Ohé en Laak terug naar de beltmolen van Maasbracht, vervolgens via de Linnerweerd over de sluis en de waterkrachtcentrale Linne en de sluisen bij Osen naar de stellingmolen én de naastgelegen houten zestienkanter in Horn, tenslotte weer terug via de Beegderheide naar de Sint Lindertmolen. Bij alle molens kunt u opstappen. Op uw tocht komt u langs diverse horecagelegenheden en picknickplaatsen. Tussen Wessem en Maasbracht kunt u met uw fiets op de veerpont stappen voor een tochtje over de Maas (Maasbracht - Linne - Wessem - Maasbracht, om de twee uur). De gehele fietstocht is 54 kilometer lang, maar u kunt u her en der afkorten. Als u Maasbracht- Hompeschemolen Stevensweert-Maasbracht overslaat is de tocht 38 kilometer lang. De route maakt grotendeels gebruik van het fietsroutenetwerk in Midden-Limburg.

Deze molenfietstocht is een van de velen in onze provincie. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg nam daartoe in 1999 het initiatief in samenwerking met de Molenstichting Limburg.

De folder is o.a. te verkrijgen bij de hier genoemde molens en de VVV's in Thorn en Roermond. U krijgt een routebeschrijving, toelichting op molens en waterkrachtcentrale met foto's en een plattegrond van het gebied. Vermeld wordt wanneer de molens normaliter te bezichtigen zijn en wie de molenaar is.

* Publiekscentrum

* Markt 36 Maasbracht

* Telefoon 0475 85 25 00