Gemeente Den Haag

Zaterdag 12 mei houdt Michiel Adriaenszoon de Ruyter zijn officiële intocht in Den Haag. Dit gebeurt in het kader van de nationale viering van de 400ste geboortedag van admiraal De Ruyter. Via de Staten Generaal, de Staten van Holland en raadpensionaris Johan de Witt onderhield De Ruyter nauwe banden met de regeringsstad Den Haag.

Om twaalf uur `s middags vertrekt Michiel de Ruyter vanaf de Laakhaven

bij de Haagse Hogeschool. Vandaar vaart hij met de tjalk "De Goede Verwachting" begeleid door sloepen met zeekadetten naar de Bierkade Een symbolische straatnaam, omdat de vader van De Ruyter, Adriaen bierdrager in Vlissingen was. Omstreeks één uur zet de admiraal voet aan wal bij het voormalig woonhuis van de 17e eeuwse schilder Jan Steen aan de Dunne Bierkade. Burgemeester Wim Deetman heet hem hier welkom.

Voorafgegaan door de Matrozenkapel rijden Michiel de Ruyter en de burgemeester daarna met koetsen via de route Paviljoengracht, Lutherse Burgwal en Grote Marktstraat naar het Stadhuis. Hier wordt de tentoonstelling 'Marine en Michiel' bezichtigd en brengt de Matrozenkapel een muzikale hulde.