Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 12 mei 2007 t.e.m. zondag 27 mei 2007

ACTIVITEITEN

Zondag 13 mei, 14u: gratis publieksrondleiding over de vaste collectie

Zondag 20 mei, 14u: gratis publieksrondleiding over de vaste collectie

Zondag 27 mei, 14u: lezing 'Cripsy Cloud Kombini'
Kunstenaar Harmen Liemburg heeft tijdens zijn verblijf in Japan afgelopen december een hele collectie snack- en snoepverpakkingen verzameld en daarrond de tentoonstelling 'Crispy Cloud Kombini' opgebouwd. Op zondag 27 mei vertelt hij uitvoerig over zijn project, over zijn zwerftochten in Japan en over de eigenaardigheden van de hedendaagse Japanse popcultuur. Aanmelden kan via info@sieboldhuis.org of op 071-5125539.

TENTOONSTELLINGEN

Tijdelijke tentoonstelling in het SieboldHuis:

Uit het atelier van Ogawa Toshu
Japanse kalligrafie
Vanaf 20 april t.e.m. 13 mei 2007

Tot en met mei 2007 heeft de Universiteit Leiden het bijzondere voorrecht om de bekende meester-kalligraaf en schilder Ogawa Toshu als docent en 'artist in residence' te verwelkomen. Hij zal studenten Japanologie begeleiden op hun eerste stappen op het kalligrafie-pad, maar ook een klein aantal eigen prenten tentoonstellen in het SieboldHuis en het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Zijn eigen werk wordt speciaal aangevuld met werk van zijn Japanse studenten, geselecteerd door de 'sensei' zelf.

Toshu staat vooral bekend om zijn karakteristieke stijl, waarin hij terugkeert naar de oorspronkelijke pictogrammen die dichter tegen de betekenis van het woord aanleunen dan de huidige kanji-karakters. Zo is in Toshu's weergave van het karakter 'schaap' nog duidelijk het dier te herkennen. Ook in het werk van zijn studenten is het duidelijk dat de invloed van Toshu ver reikt.

Relay-Camera Japan in het SieboldHuis
Vanaf 15 mei t.e.m. 29 juli

Vanaf 15 mei zal het SieboldHuis deel gaan uitmaken van het CAMERA JAPAN Festival. Voor de tweede keer zal het CAMERA JAPAN Festival gaan plaatsvinden in Nederland. Met als thuisbasis Lantaren/Venster te Rotterdam zal een deel van het programma op reis gaan naar Kriterion/Amsterdam, Filmhuis Den Haag, 't Hoogt/Utrecht en SieboldHuis/Leiden. CAMERA JAPAN heeft als doel om een breed publiek kennis te laten maken met de Japanse cultuur. Dit wordt geprobeerd door middel van veel films, muziek, kunsttentoonstellingen en demonstraties. Als onderdeel van het kunstprogramma wordt onder de naam RELAY 12 weken lang exposities van zowel Japanse als Japans georiënteerde Westerse kunstenaars in de Aanschouw gebracht. De aftrap op 27 april wordt een avondvullende verrassingsfilm in de Aanschouw. In het SieboldHuis zal RELAY uiteindelijk in zijn geheel zijn te bezichtigen. De werken worden na een week naar Leiden gebracht, zodat vanaf midden juli de hele reeks in het SieboldHuis te zien is. Kijk voor meer informatie over het gehele festival op de website van CAMERA JAPAN: http://www.camerajapan.nl/

Crispy Cloud Kombini
Drukwerk-installatie van Harmen Liemburg, geïnspireerd op de Japanse popcultuur Vanaf 23 februari t.e.m. 17 juni 2007.

Grafisch ontwerper Harmen Liemburg (º1966, Lisse) zal in het voorjaar van 2007 de oude Japanse collectie van het SieboldHuis op een bijzondere manier met het Japan van nu verbinden. Tijdens een verblijf in Japan verzamelde objecten worden omgezet in kleurrijke zeefdrukken die laten zien hoezeer mascottes als Doraemon, Mr. Friendly en Hello Kitty een prominente plaats hebben verworven in de Japanse samenleving.

Regelmatig vraagt het SieboldHuis een jonge kunstenaar om in zijn werken een verbinding te zoeken tussen de vroeg-negentiende eeuwse Siebold-collectie en het Japan van nu. Liemburg nam de uitdaging aan en trad letterlijk in het voetspoor van Philipp Franz von Siebold en verbleef deze winter anderhalve maand in de vroegere verblijfplaats van Siebold: Nagasaki. Op dit kruispunt tussen Japanse, Chinese, Koreaanse en Westerse cultuur onderzocht hij hoe de alomtegenwoordige Japanse pop- en 'kawaii'- ('cuteness') cultuur zijn weerslag vindt in de plaatselijke consumptiecultuur.

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 23 februari tot 17 juni in het SieboldHuis:
Crispy Cloud Kombini - Drukwerk-installatie van Harmen Liemburg, geinspireerd op Japanse snoep en snackverpakkingen www.sieboldhuis.org