Oproep aan Koenders moedersterfte terug te dringen

10.05.2007 / 17:53 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Mybody

Mybody

http://www.mybody.nl/

12 mei - Moedernacht: Oproep aan Minister Koenders tot Nederlands leiderschap om moedersterfte in ontwikkelingslanden terug te dringen

Minste vooruitgang op Millenniumdoel 5

Voorafgaand aan Moederdag organiseren zes Nederlandse ontwikkelingsorganisaties op zaterdag 12 mei a.s. in Amsterdam een speciale MOEDERNACHT om veilig Moederschap wereldwijd op de kabinetsagenda te plaatsen. In een avond vol debat, cultuur en positieve actie wordt Bert Koenders, de nieuwe Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, opgeroepen om zich speciaal in te zetten om moedersterfte in ontwikkelingslanden terug te dringen.

Dagelijks sterven ruim 1.400 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling. Een nog veel groter aantal vrouwen lijdt onder de blijvende gevolgen van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Het merendeel van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Veel van de sterfgevallen zouden met relatief eenvoudige medische ingrepen voorkomen kunnen worden. Er blijkt echter in ontwikkelingslanden te weinig bereidheid om te investeren in de gezondheid van vrouwen. Internationaal leiderschap is noodzakelijk.

In 2000 plaatsten de Verenigde Naties veilig moederschap binnen het brede kader van de Millenniumdoelen hoog op de agenda. Met Millenniumdoel 5 stelden de lidstaten zich ten doel om het aantal vrouwen dat overlijdt als gevolg van complicaties tijdens zwangerschap of bevalling voor 2015 met driekwart te verminderen ten opzichte van 1990. In vergelijking met andere Millenniumdoelen wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt op Millenniumdoel 5. De organisatoren van de Moedernacht (MYBODY, AMREF Flying Doctors, Memisa/Cordaid. Share-net, Koninklijk Instituut voor de Tropen en NCDO) vinden dit onaanvaardbaar. Op 12 mei zetten zij Moedersterfte hoog op de agenda in een avond vol debat en positieve actie. Zij roepen de Minister op zich speciaal in te zetten voor de verwezenlijking van Millenniumdoel 5.

Om moedersterfte en blijvende gevolgen van zwangerschapscomplicaties terug te dringen zijn vier zaken van het grootste belang:


- kwalitatief goede educatie inclusief volledige seksuele voorlichting voor alle meisjes en vrouwen

- betaalbare gezinsplanning en voorbehoedsmiddelen moeten toegankelijk zijn voor iedereen
- bevallingen moeten plaatsvinden in een gezondheidscentrum in het bijzijn van een getrainde verloskundige. In geval van risicovolle bevallingen moet doorverwezen worden naar een arts

- onveilige abortussen moeten zoveel mogelijk voorkomen worden

Dieuwertje Blok presenteert de Moedernacht. Minister Koenders (Minister voor Ontwikkelingssamenwerking), Chantal Gill'ard (PvdA Tweede Kamerlid), Dr. Islam (WHO), Lilianne Ploumen (Cordaid) en anderen geven hun visie op de zaak. In combinatie met een column van schrijfster Lydia Rood, een voorstelling van cabaretière Jetty Mathurin en een optreden van zangeres Mathilde Santing maken deze Moedernacht tot een afwisselende avond.

Iedereen die zich betrokken voelt bij moeders in ontwikkelingslanden, is van harte welkom op de Moedernacht.

Lokatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam Datum: zaterdag 12 mei
Tijd: van 20.00 tot 23.30 uur (deuren open om 19.30 uur)

De toegang is gratis. Meer informatie op www.moedernacht.nl. Inschrijven: stuur een e-mail naar inschrijven@moedernacht.nl met daarin uw naam, adres en telefoonnummer.

32)33)