Gemeente Hardenberg

WK dammen zaterdag van start in Hardenberg

Wereldprimeur met elektronische damborden

Het Wereld Kampioenschap Dammen gaat komende zaterdag, 12 mei, van start in theater de Voorveghter in Hardenberg. Twintig topdammers uit de hele wereld strijden bijna een maand lang om de eer. Op 2 juni is de finale. Hardenberg beleeft een wereldprimeur: voor het eerst in de geschiedenis wordt het complete toernooi gespeeld op elektronische damborden. Deze innovatie in de damsport maakt het mogelijk dat via het internet alle partijen live kunnen worden gevolgd.

Vandaag en morgen wordt het Hardenbergse theater helemaal ingericht als dam-arena van de wereld. Na een voorbereidingstijd van bijna twee jaar, gaat het Wereld Kampioenschap Dammen zaterdag van start. Na de officiële openingsceremonie zaterdagmorgen, start de eerste ronde direct om 13.00 uur. De organisatie van het WK Dammen werd bijna 2 jaar geleden toegewezen aan de gezamenlijke damverenigingen in de gemeente Hardenberg. Dat maakte de Wereld Dambond (FMJD) destijds bekend, direct na afloop van het vorige WK in Amsterdam. De damclubs worden bijgestaan door het organisatiecomité met Jan Koops als voorzitter, Henk Boers als toernooidirecteur/secretaris en Wim Bremmer als penningmeester.

Twintig spelers

Twintig topdammers uit de hele wereld komen zaterdag naar Hardenberg voor een maand lang opperste concentratie. Het gaat in de eerste plaats om de regerend wereldkampioen Alexeï Tsjizjov GMI uit Rusland. Ook komen naar het WK in Hardenberg: Alexander Georgiev (Rusland), Alexander Schwarzman GMI (Rusland), Guntis Valneris GMI (Letland), Leopold Kouogueu GMI (Kameroen), Ndiaga Samb GMI (Senegal), Jean-Marc Ndjofang (Kameroen), Souleymane Ba Mi (Mali), Mark Podolkski, (GMI (Duitsland), Tuvshinbold Otgonbayar MF (Mongolië), Yuriy Lagoda (Ukraine), Ihar Mkhalchenka (Belarus), Roberts Misans (Latavia), José Maria da Silva Filho (Brazilië), Ndiaga Samb (Senegal) en regerend Nederlands kampioen Kees Thijssen, Jeroen van den Akker en Auke Scholma uit Nederland.

Elektronische damborden

Nog nooit was het verloop van een Wereldkampioenschap Dammen zo goed en actueel te volgen als het WK Dammen in Hardenberg. Dit dankzij het feit dat voor het eerst in de damgeschiedenis elektronische damborden worden ingezet. Voor de deelnemende dammers verandert er in principe niets. Voor het publiek op afstand is het een geweldige vooruitgang. Deze innovatie in de damsport maakt het mogelijk dat via internet, maar ook via de monitoren in de directe omgeving van de wedstrijd, per partij precies kan worden gevolgd waar de damstenen op dat moment op het bord staan en welke zetten worden gedaan. De website van het toernooi kan worden bereikt via www.wkdammen2007.nl.

Sponsoren

Het WK dammen Hardenberg 2007 wordt financieel mogelijk gemaakt door het bedrijf Wildkamp in Lutten (bij Hardenberg) als hoofdsponsor. Het toernooi wordt verder financieel ondersteund door de gemeente Hardenberg, de provincie Overijssel en NOC*NSF.

Wereldmuziekdag
Het WK wordt op zaterdag 2 juni afgesloten met de finale. In stad Hardenberg vindt dat een Wereldmuziekfestival plaats met o.a. zon tien acts van het Festival Mundial.