Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Primeur op de landelijke molendag in Woudsend: E-meel bij molen 't Lam

WOUDSEND - Molen 't Lam in Woudsend presenteert op zaterdag 12 mei een primeur. In het jaar van de molen en tijdens de landelijke Molendag zal het eerste 'zakje e-meel" worden verkocht. Molens zijn markante herinneringen aan een verleden dat in Nederland eeuwen teruggaat. Al rond 1400 werden de eerste poldermolens gebouwd. 600 jaar na dato wordt dat gevierd door 2007 uit te roepen tot 'Het Jaar van de Molens'. Molens hebben in een dorpsgemeenschap altijd een belangrijke rol vervuld. De molenaar was en is een publiek figuur. Vroeger gaven molenaars met de wiekstanden van de molen berichten door aan de burgers. Zo wist iedereen in het dorp wat er speelde.

Tegenwoordig worden er nog zelden berichten doorgegeven aan de hand van de wiekstanden. Door het gebruik van internet en het verzenden van e-mail is de hele wereld bereikbaar. Maar wat doe je als je op vakantie bent in de regio van Woudsend en je hebt even geen computer bij de hand?

Dan kun je vanaf nu terecht bij molen 't Lam in Woudsend. Op zaterdag 12 mei geeft burgemeester J. Reitsma van de gemeente Wymbritseradiel het startsein voor een bijzondere primeur: verkoop van E-meel. Toeristen kunnen een zakje E-meel kopen waarmee zij gebruik kunnen maken van een snelle internetverbinding, zodat zij al hun e-mails kunnen lezen. In de zakjes zit mail dat ook echt in de molen is gemalen. "De jongeren kunnen via MSN in contact komen met hun vrienden en vriendinnen. Er was veel vraag naar van de toeristen", zo verklaart Cees Notenboom, molenaar van 't Lam, de komst van E-meel.

Die dag wordt tevens het startsein gegeven van de eerste Woudsender Kunstenaarsdag. De plaatselijke kunstenaars tonen een zeer gevarieerd aanbod van hun werken en demonstreren hun kunsten.

/////////////////////