Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 13 mei 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2

Turkije
Het politieke en maatschappelijke debat over het secualrisme en religie in Turkije dateert van de revolutie van Ataturk. Sindsdien is de vraag altijd geweest: is Turkije een islamitische of seculiere staat? Mag een moslim president van Turkije zijn of niet? Nioscoop was in Turkije en peilde de meningen van verschillende Turken over de staat en religie.

25 jaar Al Nisa
Vrouwen hoeven geen afstand te nemen van de islam om te kunnen emanciperen. Dat is de boodschap van de Stichting Nederlandse moslimvrouwen Al Nisa. Al Nisa viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. In Nioscoop een gesprek met Ceylan Pektas Weber, de huidige voorzitter, en met de nieuwe voorzitter.

Herhaling op zaterdag 19 mei, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Onderwerpen De Horizon, 12 mei 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Jubileum Al Nisa
Stichting Al Nisa viert haar 25-jarig jubileum. De stichting zet zich al een kwart eeuw in voor de moslimvrouw. Ooit begon Al Nisa met kleine bijeenkomsten om bekeerde moslima's te in het Nederlands te informeren over de Islam, iets wat daarvoor nauwelijks gebeurde. De bijeenkomsten werden groter en het maandelijkse krantje werd een heus magazine. Tegenwoordig zet Al Nisa zich in voor de emancipatie en participatie van moslimvrouwen in Nederland. Met het jubileum krijgt de stichting ook een nieuwe voorzitter. In de Horizon hoort u wie het stokje van Ceylan Pektas-Weber gaat overnemen en een interview met beide gedreven dames.

Contrast in het nieuw
Ook op de redactie van het multiculturele tijdschrift Contrast is het feest: het blad bestaat twaalf en een half jaar. Dat is reden voor een make-over. Het blad verschijnt weer tweewekelijks, is in een nieuw jasje gestoken en heeft een nieuwe bijlage: "Farfara". Kritische islamitische schrijvers als onze eigen columnist Asis Aynan en Hassan Bahara belichten pittige onderwerpen vanuit hun oogpunt. In De Horizon een gesprek met deze schrijvers en de hoofdredacteur Chris ten Kate.

Vragen uit de Islam
De grenzen van vrijheid van meningsuiting staan vaak ter discussie. Wat moet kunnen en wanneer kwets je iemand in zijn geloof? Met de Deense Cartoonrellen werd duidelijk dat niet iedereen het eens is over waar deze grens ligt. In 'Antwoorden uit de Islam' een gesprek met imam Suleyman ªahintürk over de vrijheid van meningsuiting van moslims en niet-moslims.

De Horizon is zaterdag te beluisteren tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5.