NPS/VARA/VPRO

13 mei 2007

www.buitenhoftv.nl

De man van 215 miljard

Dick Sluimers

Dick Sluimers, man van 215 miljard In Buitenhof

In Buitenhof is zondag Dick Sluimers, voorzitter van de directieraad van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, te gast. Sinds een klein half jaar zwaait de voormalig financieel directeur en topambtenaar de scepter over een van 's werelds grootste pensioenfondsen met een vermogen van 215 miljard.

Hoe houdbaar blijft ons pensioen in de toekomst? Dreigt Nederland opnieuw een belangrijke financiële industrie te verliezen nu de Belgische premier Verhofstadt Europese pensioenfondsen met soepele regels naar België tracht te lokken? En hoe kun je ethisch verantwoord beleggen in een wereld waarin activistische hedgefondsen steeds meer de dienst lijken uit te maken?


* Is de euthanasiediscussie dood in Nederland?

Deze week werd het rapport Evaluatie van de Euthanasiewet gepresenteerd. Daaruit blijkt dat het aantal gevallen van euthanasie en hulp bij zelfdoding in 2005 lager was dan in 2001. Het aantal gevallen van palliatieve sedatie steeg in dezelfde jaren van 8500 naar 9700. Is palliatieve sedatie hét alternatief voor euthanasie geworden? Betekent dit dat de euthanasiediscussie in Nederland op een dood spoor is beland? In Buitenhof een debat met gynaecoloog/oncoloog Peter Heintz, emeritus hoogleraar aan het UMC Utrecht, advocate Esther Pans, vorig jaar gepromoveerd op de Euthanasiewet en ethicus Theo Boer, lid van een regionale toetsingscommissie euthanasie.

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

Buitenhof zondag 13 mei 2007, 12.05 uur, Nederland 1. Presentatie: Rob Trip
Columniste: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Barbara Coolen, Peter van Ingen, Jan van Friesland, Esther Lammers, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Agnes Verweij

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.

Uitzending: 13 mei 12.05-13.00 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.20 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column en het idee nog eens rustig nalezen.