Ingezonden persbericht


Tussenstand Shell Eco-marathon

Frans team La Joliverie aan kop met 2981 kilometer op 1 liter brandstof

Na de eerste dag van de wedstrijd voor prototypes gaat het Franse team St. Joseph La Joliverie aan kop. Het team noteerde 2981 kilometer op (omgerekend) 1 liter benzine. Een resultaat dat hun overwinning in 2006 verbetert. Hetzelfde team zette het record in 2004 op 3410 kilometer. De Nederlandse teams zetten mooie eerste resultaten neer.

Nederlandse tussenstand

Na de sterke eerste resultaten van de Hydro cRuisers (Haagse Hogeschool/TH Rijswijk), die met hun 'stadsauto' Sharky op waterstof 525 kilometer reden op omgerekend 1 liter brandstof, was de baan vanmorgen vrij voor de 'prototypes'. Ook de Nederlandse Eco-Runner (TU Delft), Phidippides (Hogeschool Rotterdam) en Dutch Painters (Hofstad Lyceum Den Haag) verschenen aan de start. Dutch Painters deed drie pogingen. In hun beste poging reden zij 1 op 258. Kees Grolleman, als docent van het Hofstad Lyceum betrokken bij de Dutch Painters: ''Toen we in januari met het bouwen van het voertuig 'Victorie Boogie Woogie' begonnen, kon ik niet vermoeden wat zo'n eerste resultaat met mij en het team doet. Echt kippenvel!''

Het Eco-Runner-team deed één poging, reed 1 op 379, maar kreeg te maken met een technisch mankement. Phidippides heeft vandaag allerlei tests uitgevoerd en verschijnt morgen aan de start.

Kwestie van omrekenen

Het is dus geen kwestie van zoveel mogelijk rondjes rijden tot de brandstof op is. Het gaat steeds om het brandstofverbruik in een aantal rondjes, dat omgerekend wordt naar een equivalent van 1 liter benzine. De prototypes rijden 7 rondes met een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur. In totaal leggen zij 25,3 kilometer af. Elk team mag 5 pogingen wagen. Na elke poging wordt het brandstofverbruik gemeten en omgerekend. De Urban Concept-cars rijden 3 keer 14 rondjes met een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur. Elke ronde is 1,62 kilometer, in totaal leggen de voertuigen 22,7 kilometer af. Om de situatie van een 'stadsauto' te benaderen zijn er drie 'stop&go-momenten'. Ook hier wordt na elke poging het brandstofverbruik gemeten en omgerekend liter. Er wordt gereden op diesel, benzine, LPG, waterstof, zonne-energie en/of biobrandstof.

Shell Eco-marathon
De afgelopen dagen zijn studenten en scholieren vanuit heel Europa naar circuit Nogaro in Frankrijk gereisd voor de Shell Eco-marathon. Aan de race nemen 257 teams uit 20 landen deel. De marathon verwelkomt elk jaar talentvolle jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. Het principe van de wedstrijd is eenvoudig: op een circuit zo veel mogelijk kilometers afleggen op (omgerekend) 1 liter benzine. De 23e Shell Eco-marathon, die van 11 tot 13 mei 2007 verreden wordt, staat in het teken van duurzame mobiliteit en innovatie.

Meer informatie
Meer informatie volgt tijdens het weekend... Videobeelden van de marathon staan op www.shell.com/ecomarathon (Engelstalig). Nieuws en foto's zijn steeds te vinden op www.bijlpr.nl/shell. Neem ook een kijkje op de websites van de teams: Hydro cRuisers: www.eco-marathon.nl

Eco-Runner: www.ecorunner.nl Phidippides: www.phidippides.eu Dutch Painters: www.w-inst.nl/dutchpainters

Nederlandse Shell-site met algemene informatie over de race en de teams: www.shell.nl/ecomarathon.

Bijgevoegde foto's van Hydro cRuisers en Dutch Painters zijn rechtenvrij te gebruiken. Bronvermelding svp: 'Foto Fred Ernst'.

Vriendelijke groet, namens Shell Eco-marathon 2007

Donja Yzenbrandt

Tel: +31 (0) 6 22 55 13 23