Antillenhuis




Werkbezoek Gevolmachtigde Minister aan Ermelo

Op zaterdag 12 mei heeft de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, op uitnodiging van wethouder van Ermelo, Peter Meijer, een bezoek gebracht aan de gemeente.

De heer Meijer is geen onbekende op de Nederlandse Antillen. Hij onderhoud zeer nauwe en goede en positieve contacten met gezagdragers en politici op Curaçao en Bonaire. Ook heeft de heer Meijer een nauwe band met de sociale werkplaats Santa Martha te Soto op Curaçao. De Gevolmachtigde Minister bezocht op initiatief van de heer Meijer het internaat Emaus, College Emaus en atelier Leonardo da Vinci. Tijdens een werklunch in Proeverij De Ontmoeting (een restaurant waar personen met een verstandelijke handicap de bediening verzorgen), kreeg hij een uiteenzetting over het sociaal beleid van de gemeente Ermelo en de vergelijkbaarheid ervan met die van de Antilliaanse eilanden.

Hierna werd een bezoek gebracht aan Internaat en College Emaus. Alle bewoners hebben een licht tot zwaar verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Daar werd de heer Comenencia muzikaal ontvangen door twee Antilliaanse bewoners. Hij werd hierna officieel ontvangen door de heer Geert Bos (regio-manager Kwadrant Emaus) en de heer Govert Jan Visser (directeur Emaus College). In het internaat wonen circa 170 jongens en meisjes, waaronder drie jongens uit Curaçao met wie de Gevolmachtigde Minister sprak over hun ervaring in Nederland en hun kijk op de toekomst.

Aan het Emaus College volgen circa 220 jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar een opleiding waar zij zich kunnen ontwikkelen in ene houding van zelfvertrouwen, zelfkennis en positief gedrag. Ook deze leerlingen zijn net als in het internaat tieners met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Emaus College is een school voor VSO, ZMOK en MLK. Een van de coaches is de Antilliaanse Irving Stacia, al negen jaar werkzaam in Emaus.

Na Emaus werd een bezoek gebracht aan atelier en galerie Leonardo da Vinci aan de Stationsstraat in het centrum van Ermelo waar onder grote belangstelling de opening plaatsvond van een expositie van metalen kunstwerken door de Antilliaanse kunstenares Shartella Santiago en schilderijen van de Nederlandse kunstenares Marianne Radt. De opening werd verricht door wethouder Meijer, waarna de Gevolmachtigde Minister ook een kort woordje sprak.

Tenslotte werd een bezoek afgelegd aan de Wereldwinkel in het stadshart van Ermelo, waar deze dagen een expositie te zien is van gebruiksartikelen en pronkstukken gemaakt door werknemers van de Sociale Werkplaats Santa Martha op Curaçao.