VITASYS Rondje IJsselmeer "een zeilprestatie op niveau"


"Koud water en soms barre weersomstandigheden worden hierbij getrotseerd"

MEDEMBLIK, 20070411 -- Het Rondje IJsselmeer, georganiseerd vanuit het Regatta Center Medemblik, op zaterdag 12 mei staat open voor zowel kajuitmultihulls als open catamarans vanaf 17 voet. Zondag 13 mei zijn er voor de F 18 klasse drie korte baan wedstrijden. De wedstrijden voor de F 18 zeilers gelden op beide dagen als klasse evenement. Uit veiligheidsoverwegingen is de limiet op 100 open catamarans gesteld. Rondje IJsselmeer wordt gevaren volgens de Texel Rating. De vóórinschrijving sluit op 1 mei.

De zeilwedstrijd Rondje IJsselmeer voert op 12 mei, als eerste lange afstand race van het seizoen; een traject van ongeveer 60 zeemijlen, een kleine honderd kilometer! Het is een terugkerend onderdeel op de jaarlijkse agenda van F18 wedstrijdzeiler. In een aantal opzichten een uniek evenement voor niet alleen open catamarans, ook kajuitmultihulls zeilen mee. Aan de startlijn is het een gekrioel van een kleine 100 boten die hun weg proberen te vinden. Zij zeilen een ronde over het noordelijk deel van het IJsselmeer. De start is in Medemblik om vervolgens via Den Oever-Makkum-Stavoren-Enkhuizen hier weer terug te keren. Traditiegetrouw ieder jaar vroeg in het seizoen, koud water en soms barre weersomstandigheden worden hierbij getrotseerd. Goed materiaal, een goede conditie en een zorgvuldige voorbereiding op de wedstrijd is de beste garantie voor succes.

In 2006 gingen Reindert-Jan van der Meulen en Carina Knol, na bijna zes uur en 61 mijl, winnend over de lijn. Marcelien de Koning, wereldkampioen 470, voer voor de gelegenheid met Sander de Boer. Zij eindigden na een enorme inhaalslag op de 2e plek, gevolgd door Vincent Huntelman en Herwin van der Kamp. Bij de grote multihulls ging de overwinning in 2006 naar het team van Ariel Maarleveld, schipper van een Corsair 24 mk2. De winnaars van Rondje 2005 waren Mischa Heemskerk en Sander de Boer met een gecorrigeerde tijd van 3:47:45

André Hundman directeur van hoofdsponsor VITASYS, een snelgroeiend bedrijf gespecialiseerd in computer systemen, ziet een duidelijke overeenkomst "alles draait om mentaliteit, ervaring en kennis. In combinatie met de juiste oplossingen en de juiste producten kom je tot een uitstekend eindresultaat. Catamarans zijn snelle hoogstaande technische boten waar enthousiast en fanatiek mee gevaren wordt, net als in ons vak wordt een moment van onoplettendheid meteen afgestraft". Terwijl de zeilers op het water de strijd uitvechten presenteert VITASYS in het Regatta Center de laatste ontwikkelingen op computergebied aan haar zakelijke partners, "ook van ons wordt een topprestatie verwacht".

Het Rondje IJsselmeer wordt door WSV Bestevaer georganiseerd vanuit Regatta Center Medemblik. Sinds jaar en dag is de drijvende kracht achter de organisatie een vijftal vrijwilligers. In totaal leveren er tijdens het evenement 75 mensen een bijdrage. Bij elkaar een hele organisatie, 100 km zeilen op koud water brengt het risico met zich mee van onderkoeling en uitputting. De topzeiler finisht binnen de helft van de tijd ten opzichte van de achterblijver. Snel na de start ontstaat er een langgerekt wedstrijdveld van vele kilometers. Kapseizen, gebroken zwaarden en masten bij slechter weer zijn aan de orde van de dag. Materiaalschade is acceptabel, zolang de veiligheid van de deelnemers te borgen is. Hiertoe vaart er een vloot van rubber rescueboten mee, aan de wal bevindt zich het communicatiecentrum en rondom het IJsselmeer worden extra steunzenders geplaatst. Zaken worden vooraf uitgetest, er is een duidelijke rangorde binnen de organisatie, de mensen zijn getraind en berekend op hun taken. Vanaf twee locaties vaart de KNRM mee, voordeel hiervan is dat in het geval van ernstige calamiteiten autoriteiten direct ingeschakeld kunnen worden. Alleen in naam is de organisatie van het Rondje IJsselmeer niet professioneel.

Uitgebreide informatie en inschrijving via www.rondjeijsselmeer.nl Na 1 mei geldt een verhoging van het inschrijfgeld.





WSV Bestevaer