Themarondleidingen Zomer op Zuylen


Het adellijke buitenleven in en om het Slot

OUD-ZUILEN, 20070507 -- In vroeger eeuwen was de zomer hét seizoen om te genieten van het goede leven op een buitenplaats - voor wie het was weggelegd tenminste. De adellijke bewoners van Slot Zuylen woonden van mei tot september in hun kasteel langs de Vecht, maar verhuisden elke winter naar hun grachtenpand in Utrecht. Toen het Slot later permanent bewoond werd, bleef de zomer het hoogtepunt van het jaar. Idyllische wandelingen door de kasteeltuin werden afgewisseld met ontvangen van gasten, logeerpartijen en bezoekjes aan nabijgelegen buitens. Deze tijden herleven dit zomerseizoen tijdens speciale themarondleidingen over het adellijke buitenleven.

Vaste verblijfplaats
In de zeventiende en achttiende eeuw beschikte de familie Van Tuyll van Serooskerken (de bewoners van Slot Zuylen) naast het kasteel over een groot huis aan de Kromme Nieuwegracht 3-5 in Utrecht. In de winter was het moeilijk te verwarmen Slot te koud om te bewonen, en de kasteelheer moest vanwege zijn belangrijke functies vaak in de stad zijn.

Rond 1750 werd het middeleeuwse kasteel verbouwd tot een comfortabel landhuis in Franse stijl, volgens de mode van die tijd. Toen eind achttiende eeuw de ene zoon Van Tuyll het kasteel erfde en de andere zoon het huis in de stad, was Slot Zuylen al geschikt voor permanente bewoning. Steeds meer aristocraten namen in die jaren hun buiten als vaste verblijfplaats in gebruik.

Binnen en buiten
Tijdens de themarondleiding door het Slot vertelt de gids uitgebreid hoe het er in de zomers op Zuylen aan toe ging, en welke perikelen de halfjaarlijkse verhuizing met zich meebracht. De kamers van het kasteel staan vol met koffers en kisten...

Wie een goed beeld wil krijgen van het buitenleven, moet voor of na de rondleiding zeker een wandeling door de kasteeltuin maken. Daar is goed te zien hoe de bewoners steeds bezig waren met de verfraaiing van de tuin, voor hun eigen plezier en om indruk te maken op hun gasten. Uit de achttiende eeuw stamt de formele baroktuin, en de unieke slangenmuur die voor beschutting van subtropische vruchten zorgt. In de negentiende eeuw kwam ook op Zuylen een romantische tuinaanleg in de mode, zichtbaar in het park in Engelse landschappstijl.

Tempo van toen
Op het zonnige terras van Slot Zuylen kan iedereen zich even kasteelheer of -vrouw wanen. Onder het genot van een drankje of kleine versnapering heeft u een spectaculair uitzicht op het kasteel, de slotgracht, de tuin en de omgeving.

Wie de reis naar Zuylen wil ervaren als de toenmalige bewoners, die per schip over de Vecht of per koets langs de rivier arriveerden, kan per fiets of rondvaartboot komen. In het tempo van toen zijn er langs de Vecht nog veel elementen van vroeger herkenbaar. U kunt eventueel fietsen huren op Utrecht CS; een beknopte routebeschrijving staat op de website. De rondvaartboot van Schuttevaer vertrekt op dinsdag en donderdag om 10 uur vanuit Utrecht richting Zuylen (voor details en reserveren: zie website).

De themarondleidingen Zomer op Zuylen vinden plaats van 12 mei t/m 16 september 2007. Op dinsdag, woensdag en donderdag elk heel uur van 11 tot 16 uur; op zaterdag elk uur van 13 tot 16 uur en op zondag van 12 tot 16 uur. Volwassenen betalen ¤ 7, kinderen ¤ 4.
Reserveren (optioneel) en meer informatie: www.slotzuylen.nl





Slot Zuylen