Gemeente Stein


Extra feestelijke nationale molen- en gemalendag 07-05-2007

De Molenstichting slaat dit jaar twee wieken in één klap met de op zaterdag 12 mei geplande Nationale Molen- en Gemalendag. Het jaar 2007 is immers het Jaar van de Molens en dus wordt het dit jaar een extra feestelijke gebeurtenis. Iedereen is dubbel zo welkom op de honderden molens en gemalens die open zijn gesteld voor het publiek. Bovendien worden er op tal van locaties extra activiteiten en evenementen georganiseerd.
Molens en gemalen die zijn opengesteld tijdens Nationale Molen- en Gemalendag zijn in dit Molenjaar te herkennen aan zowel de blauwe wimpel die dan uithangt, en aan de speciale Jaar van de Molenvlag. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan, is de molen in de meeste gevallen te bezoeken.

Het Jaar van de Molens 2007
Het jaar 2007 is uitgeroepen tot het Jaar van de Molens omdat het precies 600 jaar geleden is dat in Alkmaar de eerste poldermolen in Holland werd gebouwd. Molens werden niet alleen ingezet bij het droogmalen van meren en bij de regulering van de waterhuishouding in ons land, zij speelden ook eeuwenlang een belangrijke rol bij de industriële ontwikkeling van Nederland. Molens werden onder meer gebruikt voor het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier.
Als gevolg van de technische ontwikkeling moest de molen met de tijd het veld ruimen. Zijn plek in de waterhuishouding werd veelal overgenomen door stoom-, diesel- en elektrische gemalen, met als gevolg dat vele honderden exemplaren werden gesloopt. Later ondergingen de gemalen, mede als gevolg van de technische ontwikkelingen, hetzelfde lot. Ook zij raakten langzamerhand buiten gebruik en werden afgebroken. Gelukkig er zijn nog steeds molens en gemalen te bewonderen in ons land.

Veel molens zijn gedurende het hele jaar geopend, vaak op een zaterdag. Informatie daarover vindt u op de website van De Hollandsche Molen, www.molens.nl. Op deze site kunt u ook kijken welke molens en gemalen bij u in de buurt meedoen aan de Nationale Molen- en Gemalendag. In onze gemeente is de Slakmolen in Elsloo geopend tijdens de molendag. Activiteiten in het kader van het Jaar van de Molens leest u op: www.jaarvandemolens.nl

Als u meer wilt weten over (de deelnemende) gemalen kunt u terecht op: www.gemalen.nl