Gemeente Rotterdam

De commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen bezoekt van 12 tot en met 16 mei 2007 de Britse steden Londen en Birmingham. De reis staat in het teken van het (lokale) veiligheidsbeleid. De commissie wil zich verder verdiepen in de maatregelen waarmee de veiligheid in Rotterdam kan worden vergroot.

Programma

Tijdens de vier dagen passeert een groot aantal themas de revue, zoals de aanpak van radicalisering, de gevolgen van de aanslagen op 7 juli 2005, crisisbeheersing, de aanpak van het voetbalgeweld, cameratoezicht en specifieke veiligheids-maatregelen die Londen en Birmingham hanteren. De commissie spreekt hierover met deskundigen van uiteenlopende diensten en gaat tevens de straat op om de problematiek en werkwijze ter plekke te bekijken.

Londen

Het programma begint op 13 mei in Londen waar de politici kennismaken met de veiligheidmaatregelen rond de voetbalwedstrijd Chelsea-Everton. De volgende twee dagen staan in het teken van o.a. de crisisbeheersing en het cameratoezicht.

Birmingham

Op 15 mei vertrekt het gezelschap naar Birmingham. De commissie zal daar in het bijzonder spreken over Community Safety Partnerships; een project tegen anti-sociaal gedrag in de samenleving; en Community Cohesion, een programma dat onder meer radicalisering tegen moet gaan.

Voorbereiding

Het veiligheidsbeleid heeft veel aandacht van de commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen. Regelmatig trekken de leden de stad in om te spreken met burgers, bedrijven en organisaties over oplossingen voor onveilige situaties. Zo heeft de commissie sinds september 2006 externe oriëntaties gewijd aan de handhaving van de openbare orde bij voetbalwedstrijden, doelgroepbenadering (Antillianen-aanpak), cameratoezicht, preventief fouilleren, terrorismebestrijding op lokaal niveau, crisisbeheersing (veiligheidsregio), veiligheid in de horeca, en radicalisering.

Doel bezoek

De commissie wil met het bezoek aan Londen en Birmingham nieuwe ideeën opdoen om de veiligheidssituatie in Rotterdam verder te verbeteren.

Vervolg

In vervolg op de reis zal de commissie nog voor het zomerreces de volgende onderwerpen behandelen: de voortgangsrapportage Meedoen of achterblijven, de Veiligheidsindex, de jaarrapportage Cameratoezicht en de resultaten van het preventief fouilleren.