Gemeente Middelburg



Feestelijke Nationale Molen- en Gemalendag

Op zaterdag 12 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. Het wordt een extra feestelijke editie, vanwege het Jaar van de Molens dat in 2007 wordt gevierd. Iedereen is welkom een kijkje te komen nemen in een van de honderden molens die deze dag voor het publiek zijn opengesteld. In Middelburg geeft wethouder Hannie Kool-Blokland (Monumenten) het startsein. Dat doet zij door om 9.00 uur de vang te lichten van molen De Hoop, gelegen op het Vlissings Bolwerk.

Bij gunstige weersomstandigheden en voldoende bemensing stellen de molenaars van de gemeente Middelburg hun molens open voor het publiek. Molens die toegankelijk zijn, zijn herkenbaar aan de vlag met het logo van het Jaar van de Molens 2007.

De gemeente Middelburg heeft zeven molens in bezit: De Hoop (Bolwerk), Seismolen (Seisbolwerk), Ons Genoegen (Middelburg Zuid), De Koning (Veerseweg), Nooitgedacht (Arnemuiden), Buiten Verwachting (Nieuw- en Sint Joosland ) en De Hoop in Sint Laurens (incompleet, niet te bezichtigen).

Jaar van de Molens 2007

Het jaar 2007 is uitgeroepen tot het Jaar van de Molens, omdat het precies 600 jaar geleden is dat in Alkmaar de eerste poldermolen in Holland werd gebouwd. Molens werden niet alleen ingezet bij het droogmalen van meren en bij de regulering van de waterhuishouding. Zij speelden ook eeuwenlang een belangrijke rol bij de industriële ontwikkeling van Nederland. Zo werden zij onder meer gebruikt voor het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling moest de molen geleidelijk het veld ruimen. Zijn plek in de waterhuishouding werd overgenomen door stoom-, diesel- en elektrische gemalen, met als gevolg dat honderden exemplaren werden gesloopt.

Later ondergingen de gemalen mede als gevolg van de technische ontwikkeling hetzelfde lot. Zij raakten buiten gebruik en werden afgebroken. Gelukkig er zijn nog steeds molens te bewonderen in ons land. Nagenoeg alle resterende molens zijn beschermd als rijksmonument.

Een bijzonder aspect van molenbehoud is de molenbiotoop, de leefomgeving van de molen. De molen leeft immers van de toetredende wind. Bovendien zijn molens die verscholen gaan achter begroeiing of bebouwing weinig bekoorlijk. Met de renovatie van het Seisbolwerk is de Seismolen, zoals vanouds, weer beter in het zicht komen te staan. De Middelburgse molenaars hebben een tip voor de bezoekers op Molendag: maak eigen foto- of filmopnamen van de molens.