Ingezonden persbericht


STICHTING NIEUW MUZIEKTHEATER ROTTERDAM
www.nieuwmuziektheater.nl

persbericht
Rotterdam, 1 mei 2007

'STILLE LIEDEREN' in Theater De Cameleon

Een liederencyclus van Valentin Silvestrov op teksten van klassieke Russische dichters.

Op zondagmiddag 13 mei brengen bariton Meindert Velthuis en pianiste Rita Knuistingh Neven in Theater de Cameleon te Amsterdam een uitgebreide selectie uit de bijna twee uur durende liederencyclus Tichie Pesni (Stille Liederen, 1974-75) van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov (1937). Deze bijzondere cyclus van verstilde, intieme liederen wordt vrijwel nooit uitgevoerd.

Geheel anders dan in het 'gewone' liedrepertoire draait Silvestrov de rollen om, niet de zang maar de piano speelt de hoofdrol. Lang aangehouden basklanken komen in bijna ieder lied voor en vanuit deze fascinerende, melancholische diepten komt de zang als een vertrouwde, maar lang niet gehoorde echo naar boven. De zanger zingt vrijwel voortdurend pianissimo, waardoor het effect ontstaat alsof hij zijn woorden bij iedere luisteraar persoonlijk in het oor zingt, in plaats van voor een heel publiek te declameren. De intimiteit van deze liederen staat haaks op wat we gewend zijn van Russische muziek. Geen expressionisme, geen geëxalteerde dramatiek, maar het geluid van een nachtelijke zee of van ruisende bomen waartussen de wind zijn verhalen over vroeger fluistert.

De teksten bij Silvestrovs liederen zijn afkomstig van klassieke Russische dichters zoals Poesjkin, Mandelstam en Lermontov en van hun Engelse collega's Keats en Shelley. Alle gedichten worden in het Russisch gezongen en zijn vertaald door Arie van der Ent. Programmaboekjes met de vertalingen zijn aanwezig.

Meindert Velthuis - bariton
Rita Knuistingh Neven - piano
Arie van der Ent - toelichting

Zondag 13 mei 2007, aanvang 12.00 uur (zaal open 11.30 uur) Theater de Cameleon
3e Kostverlorenkade 35
1054 TS Amsterdam
T: 020 - 489.46.56
www.decameleon.nl
Toegang 7,50 euro
Reserveren via de info@decameleon.nl
of de AUB ticketshop en VVV, of bel de UIT lijn, 0900-0191 (40 cent p/m).

'STILLE LIEDEREN' in Theater De Cameleon

zondag 13 mei, 12.00 uur

MEINDERT VELTHUIS - bariton
behaalde in 1990 cum laude zijn eindexamen Uitvoerend Musicus zang lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium. Als jazz-zanger trad hij enkele jaren met veel succes op bij o.a. Rita Reys en Pim Jacobs, Carlo de Wijs, Deborah Brown, Pia Beck en op het North Sea Jazzfestival. Mede door zijn klassieke zangstudie bij Els Kloos en een Bernstein-project in 1994, raakte hij steeds meer in de ban van het klassieke lied, vooral uit de 20ste eeuw. Meindert Velthuis zong en speelde hoofdrollen in de muziektheaterproducties Caput Mortum, Bij Gebrek aan Conversatie, Oscar & Philip en de kerkopera GodsEigenTweeling en zong in de koren van het Onafhankelijk Toneel, Opera Trionfo, Opera aan het Y en recent als countertenor in de Xynix productie van Monteverdi's Orfeo. Meindert Velthuis treedt regelmatig op met liederenprogramma's van o.a. Dimitri Shostakovich, Wolfgang Jacobi, Valentin Silvestrov, Benjamin Britten, Soulima Stravinsky, Kurt Weill en Rita Knuistingh Neven in diverse bezettingen. Hij werkt momenteel als countertenor aan barok- en hedendaags repertoire (o.a. liederen van Roger Steptoe) www.meindertvelthuis.nl

RITA KNUISTINGH NEVEN - piano
behaalde het solistendiploma Uitvoerend Musicus in 1988 aan het Rotterdams Conservatorium bij Michael Davidson. Zij studeerde vervolgens bij Ludmila Baslawskaya en Jan Wijn, en in New York bij Deirdre O'Donohue. Gespecialiseerd in het klassieke repertoire gaf zij solorecitals in o.a. het Concertgebouw en De Rode Hoed te Amsterdam, in De Doelen te Rotterdam en in Duitsland en België. Ook maakte zij een tournee door voormalig Joegoslavië. Hiernaast was zij werkzaam in theater- en dansproducties (o.a. Penta Theater met Piet Rogie en Paul de Jong) en begeleidde zij zangers en instrumentalisten in volksmuziek, zigeunermuziek en jazz. Zij organiseerde concertseries en presenteerde klassieke radioprogramma's. Als componiste is zij, na incidentele lessen bij Klaas de Vries, autodidact. Sinds 1997 schrijft zij muziek voor haar muziektheatergezelschap, het Knuistingh Neven Ensemble, voorheen Ensemble MET en voor diverse andere musici, zoals Marjanne Kweksilber en Noa Frenkel. Composities van Rita Knuistingh Neven zijn op vele plaatsen in binnen- en buitenland gespeeld (Edmonton, Canada; Greenwhich House, New York) en een aantal is inmiddels op cd verschenen.

----