RVD/ Kon. Huis nr.:99 Prinses Margriet - World Congress

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

PRINSES MARGRIET OPENT 15e WORLD CONGRESS ON DISASTER AND EMERGENCY MEDICINE IN AMSTERDAM

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet verricht zondagmiddag 13 mei de officiële opening van het 15e World Congress for Disaster and Emergency Medicine (WCDEM) in de Amsterdam RAI. Dit tweejaarlijkse congres wordt georganiseerd door de World Association for Disaster and Emergency Medicine (WADEM). De WADEM werd in de jaren '70 van de vorige eeuw opgericht door een kleine internationale groep van artsen om multidisciplinair overleg te stimuleren tussen beleidsmakers, werkers in de gezondheidszorg (medisch specialisten, verplegers, paramedici, managers) en onderzoekers met als doel om onnodig lijden en sterven als gevolg van acute situaties en rampen te voorkomen.

Rampen en crisissituaties worden complexer en komen steeds vaker voor, terwijl tegelijkertijd de theoretische- en praktische kennis, methodes en technieken onvoldoende ontwikkeld zijn. Gebrek aan communicatie en netwerken vertraagt het op gang komen en uitvoeren van efficiënte medische hulpverlening. WADEM bouwt bruggen tussen beleidsvoerders, overheid, politici en de medische deskundigen die de feitelijke hulp tijdens rampen verlenen. Zij onderhoudt via haar leden contacten met de grote internationale hulpverleningsorganisaties en is zo ook betrokken geweest bij de bewustwordingsprocessen wat betreft de medische consequenties van kernoorlogen en landmijnen.

Op dit moment speelt de organisatie een stimulerende, op professionele deskundigheid gebaseerde rol in de verdere ontwikkeling van onderwijs, onderzoek, ethische dilemma's en andere relevante thema's. De WADEM probeert een antwoord te vinden op de vraag hoe de medische zorg tijdens rampen en crisissituaties optimaal kan worden. De tweejaarlijkse congressen spelen hierbij een belangrijke rol.

Tijdens het congres wordt voor het eerst het concept van het interactieve Targetted Agenda Programma toegepast. De doelgroep is heel breed: het congres is van belang voor medewerkers uit alle niveau's van de gezondheidszorg, planners, beleidsmakers, zorgverzekeraars, industrie, media etc. Er worden circa 1000 deelnemers verwacht.

Gastheer voor het congres en voorzitter van het organiserend comité is prof. dr. J.J.L.M. Bierens MCDM, als hoogleraar urgentiegeneeskunde verbonden aan de afdeling anesthesiologie van het VU medisch centrum.

Noot voor redacties (