Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Limburgs Museum Cinema
Vertoning documentaire 'Ave Maria' van Nouchka van Brakel

Op zondag 13 mei aanstaande vertoont het Limburgs Museum in Venlo om 14 uur de spraakmakende documentaire van Nouchka van Brakel: 'Ave Maria - Van diensmaagd des Heren tot koningin van de hemel'. Mei is in Limburg traditioneel Mariamaand vandaar deze voorstelling.

Maria van Nazareth is een van de meest bekende vrouwenfiguren uit de wereldgeschiedenis. Toch is er weinig over haar leven bekend. Nouchka van Brakel wilde meer weten. Wie was deze vrouw? En wat betekent zij vandaag de dag voor mensen? In 'Ave Maria' gaat de filmmaakster op zoek naar mythe en werkelijkheid, naar de verhalen van mensen die Maria wereldwijd vereren en haar een gezicht kunnen geven.

'Ave Maria' is een persoonlijke zoektocht naar een bijzondere vrouw. Een queeste naar de emoties en motieven van al die mensen die Maria vandaag de dag vereren. Mensen in Polen, Spanje, Nederland en Turkije maken ons deelgenoot van hun bijzondere band met Maria. Van een overweldigend volksfeest in Estepona tot een meer ingetogen menigte op de Poolse Jasna Gora; van de internationale viering van Maria als de Vrouwe van alle Volken in Amsterdam tot een bedevaart naar het laatste huis van Maria in het Turkse Efese, waar de mythe een realistische dimensie krijgt.

Schilderijen tonen de vele gezichten van Maria, die in de loop van de eeuwen van nederig meisje in de religieuze geschiedschrijving uitgroeide tot een mythische figuur aan wie allerlei wonderen, verschijningen en heilzame krachten zijn toebedeeld. Begrippen als vergeving, troost en genezing krijgen in de film een eigentijdse invulling, maar ook thema's als maagdelijkheid, moederschap, wonderdoening en aanbidding komen aan de orde.

Geleidelijk leren we een vrouw kennen die Maria geweest zou kunnen zijn, en wordt een tipje van haar sluier opgelicht door mensen die Maria aanroepen in hun menselijke nood, die zich door haar getroost weten, die Maria hebben zien verschijnen, die zich door haar genezen weten en die hun hoop op haar gevestigd hebben.

De Dienstmaagd des Heren uit het begin heeft niet zozeer door de officiële geschiedschrijving als wel door de devotie van miljoenen mensen een status bereikt die haar regelrecht tot koningin van de hemel heeft gekroond.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten
op maandagen

inlichtingen
Frank Holthuizen
telefoon
077 352 21 12