Gemeente Venlo


Tajiri signeert boek over Wachters

persbericht 7 mei 2007

Shinkichi Tajiri signeert op zondag 13 mei van 14-15 uur de publicatie over zijn op 2 mei onthulde Wachters op de Venlose stadsbrug.

De Tajiri-expositie in het Venlose Museum van Bommel van Dam is op zaterdag 12 en zondag 13 mei gratis toegankelijk om de imposante Wachters dichter bij de Venlonaren brengen.

Het gemeentelijke tv-programma Kijk eens naar Venlo besteedt op dinsdag 8 mei aandacht aan de beelden. Museumdirecteur Rick Vercauteren licht het werk van de in Baarlo woonachtige Amerikaans/Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri toe.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de oude Maasbruggen twee keer vernietigd. Tajiri's Wachters staan nu op de in 1957 nieuw gebouwde stadsbrug als universeel statement tegen strijd en oorlog. Tegelijk met de expositie in museum Van Bommel van Dam verschijnt er een meertalige publicatie à EUR 10,- over de beelden. In het huis-aan-huis blad E3 Journaal van 9 mei staat een kortingsvoucher van Museum van Bommel van Dam, waarmee bezoekers op 12 en 13 mei ¤ 2,50 korting krijgen op deze fraaie publicatie.

Shinkichi Tajiri
Met zijn beeldhouwkunst geeft Shinkichi Tajiri al meer dan zestig jaar vorm aan de psychologische littekens die de indringende ervaringen van de Tweede Wereldoorlog op hem hebben achtergelaten. Zo maakt hij eind jaren veertig een eerste serie krijgers van gips en ijzeren armaturen. Eén krijger wordt getoond op de Eerste Internationale Tentoonstelling van Experimentele Kunst (Cobra) in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Die driedimensionale krijger is de voorloper van alle Warriors en Guerriers die hij tussen 1945 en 1951 maakt.

Halverwege de jaren negentig pakt hij het thema van de krijger weer op, als hij bij de afschaffing van de dienstplicht een opdracht krijgt van de beroepsverenigingen van militairen. Tajiri's Wachter staat nu al ruim tien jaar voor het ministerie van Defensie in Den Haag.

Behalve dit bronzen monument voor de dienstplichtige soldaat en een tweede gietijzeren Wachter die in Nieuw Bergen staat, plaatst nu de stad Venlo vier Wachters van Tajiri op de stadsbrug. De kolossale, kruislings geplaatste koppels gietijzeren beelden die inclusief de sokkels negen meter hoog zijn, waarschuwen blijvend tegen agressie, geweld en oorlog. Ze fungeren symbolisch als hoeders van de in de Tweede Wereldoorlog aan beide zijden van de Maas zwaar verwoeste stad.

Universeel statement
Bij de letterlijk en figuurlijk indrukwekkende Wachters van Shinkichi Tajiri vloeien de afzonderlijke geschiedenissen van continenten, landen, steden en mensen op speciale wijze samen en worden uiteindelijk één. Op de stadsbrug in Venlo staat vanaf mei 2007 een visueel volstrekt uniek, tijdloos en universeel statement tegen strijd en oorlog. De beelden van Tajiri maken de stadsbrug in Venlo één van de meest bijzondere bruggen in Europa.