Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 113

datum: 9 mei 2007

Grootse Meifeestviering op Landgoed Schothorst

Op zondag 13 mei vindt een groot Meifeest plaats op het Middeleeuws Erf, Landgoed Schothorst. Dan wordt, traditioneel gezien, het nieuwe leven gevierd. Van 13.00 tot 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom om de vele activiteiten bij te wonen. De organisatie is in handen van de Bergkamp Sibbe. De toegang is gratis.

Activiteiten voor jong en oud

Het Meifeest is aantrekkelijk voor volwassenen en kinderen. Er worden allerlei rituelen van het Meifeest gedemonstreerd zoals: reiniging van het vee, offerande aan Freia (godin van de vruchtbaarheid) en de Meikoning- en koninginverkiezing. Abe de Verteller neemt bezoekers mee op een bomenwandeling waarin het Meifeest centraal staat. Speciaal voor kinderen organiseert de Bergkamp Sibbe allerlei middeleeuwse spelletjes. De middag wordt afgesloten met het dansen rond de Meiboom op muziek.

Het Meifeest

Van oudsher was het Meifeest een van de grootste feesten van West-Europa waarbij aan het begin van de zomer het nieuwe leven werd gevierd. Voor mensen in de vroege middeleeuwen was de groei van de gewassen op de akkers en van het pas geboren vee van groot belang. Vandaar dat tijdens het Meifeest het vee wordt gereinigd en dat een offer wordt gebracht aan Freia, de godin van de vruchtbaarheid.

Bergkamp Sibbe

De Bergkamp Sibbe is een groep vrijwilligers die zo waarheidsgetrouw als mogelijk het leven in de vroege Middeleeuwen laat zien. Regelmatig demonstreren zij hoe mensen in die tijd woonden en werkten op het Middeleeuws Erf, Landgoed Schothorst.

Programma
13.00 uur Middeleeuws Erf open voor publiek
13.30 uur Start rituelen van het Meifeest
. Reiniging vee
. Offerande aan Freia
. Verkiezing Meikoning en - koningin 15.00 uur Start bomenwandeling door Abe de Verteller Start meikrans vlechten met wilgentenen
Start middeleeuwse spelletjes
16.00 uur Dansen rond de Meiboom op live muziek
17.00 uur Eind Meifeest

Meer informatie
Het Middeleeuws Erf is te vinden bij het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie op Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21 te Amersfoort. Voor meer informatie kunt u bellen met Anne de Feijter op telefoonnummer 033 469 52 00.

Informatie: Kitty Walter, communicatieadviseur CNME, telefoon 06 25 04 62 05, e-mail: kj.walter@amersfoort.nl of Anne de Feijter, Educatief medewerker, telefoon 033 469 52 05 (maandag, dinsdag en donderdag), e-mail a.defeijter@amersfoort.nl.


---- --