Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tornado-expeditie in de VS
Belevenissen op internet te volgen
10 mei 2007 - KNMI-meteoroloog Rob Groenland vertrekt op 13 mei a.s. met een Nederlands team van meteorologen naar de Verenigde Staten voor onderzoek naar tornado's. De expeditie wordt op film vastgelegd door een Canadees televisiestation.

Het "tornado-jagen", zoals het ook wel genoemd wordt, is onderdeel van een studie naar zwaar weer, waarbij alle soorten onweersbuien onder de loep wordt genomen. Eén van de doelstellingen van deze expeditie is het verhogen van kennis over zwaar weer.

De expeditie is ook nuttig voor het opdoen van ervaring in gebruik van dopplerradarbeelden, waarmee het KNMI in de nabije toekomst wil gaan werken. De dopplerradar maakt het mogelijk een soort inwendige scan maken van een onweersbui, waarbij de luchtstromingen in de bui beter zichtbaar worden. In geval van een zich ontwikkelende tornado detecteert dopplerradar een signaal en daar worden vervolgens levenreddende waarschuwingen op uitgestuurd. Minder zware windhozen komen in Nederland geregeld voor maar tornado's (zware windhozen) zijn hier heel zeldzaam (Nader verklaard- een eeuw windhozen).

De belevenissen van het team zijn de komende vijf weken te volgen op internet.

Eerste uitgave: 10-05-07