ME-patiënten vragen Minister koers flink te wijzigen


Verborgen epidemie vereist een medische aanpak

LIMMEN, 20070513 -- ME is een ziekte die onder meer gepaard gaat met spier- en gewrichtspijnen, grote geheugen- en concentratieproblemen en totale uitputting. ME-klachten nemen toe door inspanning. In de publiciteitscampagne van de Amerikaanse overheid wordt de impact van ME vergeleken met die van AIDS-patiënten in het eindstadium, kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan en MS-patiënten.

Desondanks adviseerde de Gezondheidsraad in 2005 ME-patiënten medische zorg te onthouden, omdat die "de aandoening die het gevolg is van dysfunctionele gedachten in stand houdt".

Veel ME-patiënten worden bij de WAO-/ WIA-keuring 100% arbeidsgeschikt verklaard, omdat de klachten, zoals de geringe fysieke inspanningscapaciteit, niet objectiveerbaar zouden zijn.

Wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen tien jaar heeft aangetoond dat een verzwakt en overactief immuunsysteem een hoofdrol speelt bij de ziekte ME. Langzamerhand wordt duidelijk dat ME een aantal grote overeenkomsten vertoont met AIDS, inklusief verscheidene chronische infecties. Ook zijn er een aantal aanwijzingen dat ME overdraagbaar is.

Ondanks die verontrustende bevindingen en een sterk groeiend aantal patiënten wordt er nauwelijks een euro besteed aan biomedisch onderzoek. De psychische school heeft, ondanks de geringe wetenschappelijke prestatie, ook in Nederland het ME-debat al jaren stevig in de greep. Alhoewel ME een erkende neurologische ziekte is, beweren "vermoeidheidsexperts" in strijd met internationale verdragen dat ME geen ziekte is, maar "afwijkend gedrag". ME, door de psychische school steevast met CVS aangeduid, wordt in strijd met de feiten nog steeds "medisch onverklaarbare aandoening" genoemd.

Patiënten trekken de objectiviteit van de Gezondheidsraad, die in 2005 haar advies uitbracht aan de Minister van Volksgezondheid, openlijk in twijfel. Volgens hen worden conclusies uit biomedisch onderzoek bewust genegeerd of zonder tegenargumenten terzijde geschoven.

De patiënten vragen de Minister van Volksgezondheid in een petitie:
* een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond ME in Nederland,
* een onafhankelijk medisch comité in te stellen die buitenlands onderzoek objectief beoordeelt,
* een klinische, harde diagnose,
* een protocol voor een objectieve bepaling van de arbeidsmogelijkheden en
* geld te besteden aan onderzoek naar diverse lichamelijke afwijkingen.





Ingezonden persbericht