Gemeente Leeuwarden
dd. 13 mei 2007:

Boerderij uitgebrand in Zuiderburen:

In de ochtend van zondag 13 mei 2007 omstreeks 5.30 uur heeft een uitslaande brand een boerderij aan de Zwemmer (wijk Zuiderburen) te Leeuwarden geheel in de as gelegd. In het woongedeelte van het pand waren drie bewoners aanwezig. Zij werden wakker door het lawaai van de brand en konden zich ternauwernood redden. De boerderij is volledig uitgebrand.

De brandweer heeft vastgesteld dat in het pand vermoedelijk asbesthoudend materiaal aanwezig is. Door een in asbestbranden gespecialiseerd bedrijf is ter plaatse onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat er in het pand asbest aanwezig is en door de brand is vrijgekomen. Deze asbest bevindt zich in en in de directe omgeving van het pand.

Het asbest dat nog op de locatie van de brand ligt zal zo spoedig mogelijk door een asbestverwijderingsbedrijf worden opgeruimd. Er bestaan geen risico's voor de gezondheid van omwonenden. Het terrein is door de gemeente afgezet met hekken en linten. Het pand en het omliggende terrein mag niet meer worden betreden totdat helder is wanneer en op welke wijze de asbest wordt verwijderd.

Door de Politie Fryslân zal een onderzoek worden ingesteld naar de oorzaak van de brand.