Ingezonden persbericht

Persbericht met foto

Datum: 13 mei 2007

Op Moederdag tellen ook de grootmoeders
De Derde Kamer laat ballonnen op voor oma's die voor hun kleinkinderen zorgen

Zaterdagmiddag 12 mei, de dag voor Moederdag, hebben 150 leden van De Derde Kamer 300 ballonnen opgelaten bij het Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Met deze actie vragen ze in samenwerking met organisatie WorldGranny aandacht voor grootmoeders in ontwikkelingslanden die noodgedwongen de opvoeding van hun kleinkinderen overnemen.

Oma's worden opnieuw moeder
Door hiv/aids valt in ontwikkelingslanden een generatie moeders weg. Ilona Hofstra , programmamaker voor de IKON en het gezicht van Wilde Ganzen, deed zaterdagmiddag namens WorldGranny een dringende oproep om aandacht te vragen voor deze grootouders die uit alle macht proberen het hoofd boven water te houden en hun kleinkinderen een behoorlijke toekomst te bezorgen.

De leden van De Derde Kamer zijn begaan met de oma's in ontwikkelingslanden en roepen daarom op tot actie. WorldGranny is een jonge organisatie die werkt met en voor ouderen en hun familie in ontwikkelingslanden. In Afrika alleen al wonen 12 miljoen weeskinderen van wie het merendeel wordt opgevangen door hun grootmoeder. Veel jong volwassenen trekken weg naar de stad of het buitenland op zoek naar een beter bestaan of sterven aan de gevolgen van hiv/aids. Daardoor zijn ouderen steeds vaker op zichzelf aangewezen. Grootouders die zorgen voor hun kleinkinderen omdat hun eigen kinderen zijn overleden, leven vaak in extreme armoede.

Schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking
De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking dat de derdewereldproblematiek op de politieke agenda zet in Nederland. Van de 150 Kamerleden komen er 120 uit Nederland en 30 uit ontwikkelingslanden. Leden van De Derde Kamer zijn allen vrijwilligers. Ze zetten zich in omdat ze zich niet neer willen leggen bij armoede en onderdrukking in de wereld. De 30 Zuidelijke Derde-Kamerleden komen onder meer uit Bhutan, Vietnam, Colombia, Nigeria, Jemen en Indonesië. Gedurende het zittingsjaar vindt een intensieve dialoog plaats tussen Nederlandse en Zuidelijke Derde Kamerleden en politici.

---