Politie Twente

Hengelo, 13 mei 2007

Nachtwacht;

politie en bewoners werken samen tegen uitgaansoverlast

Politie en buurtbewoners controleerden in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 mei in de wijk Hengelose Es op vandalen. Aanleiding voor de actie is overlast van uitgaansjeugd. De actie is in 2005 gestart om het signaal af te geven dat vandalisme niet getolereerd wordt en dat vandalisme wordt aangepakt.

De resultaten van de controle "Nachtwacht" die is gehouden dit weekend gehouden is zijn:

De tweede nachtwachtactie van het jaar begon rustig. De condities waren optimaal. Tot omstreeks 05.15 uur waren er twee processen-verbaal opgemaakt ter zake wildplassen.

Omstreeks 05.15 uur zagen politieagenten een tweetal Hengeloërs, beiden 17 jaar oud, welke zich verdacht ophielden in de Dennenbosweg. De agenten waren getuige van een vernieling van een personenauto, helaas konden zij deze vernieling niet meer voorkomen. Beide jongens zijn aangehouden ter zake vernieling. Uit verder onderzoek bleek dat in totaal twee personenauto's en een aanhanger waren vernield. Beide verdachte konden na hun verhoor met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Achtergrondinformatie project Nachtwacht:
Nachtwacht is een project waarbij politie en buurtbewoners samen posten op daders van autovernielingen en andere vormen van overlast en baldadigheid. Het gaat dan om vernielingen, gepleegd in de uitgaansnachten op de (fiets)routes vanuit de binnenstad. De bewoners mogen alleen observeren en verdachte situaties doorgeven aan de agenten.Het is ze uitdrukkelijk verboden om zelf eventuele vandalen aan te pakken.

Belangrijkste doelstellingen
. Het verminderen van het aantal vernielingen.
. Sociale controle onder burgers en de sociale cohesie in de buurt versterken.
. Vertrouwen en geloofwaardigheid van de politie Twente handhaven, dan wel vergroten.
. De aangiftebereidheid onder burgers vergroten.
. Toename van het aantal aangehouden verdachten m.b.t. vernielingen van personenauto's c.q. andere soorten vernielingen in de weekenden.
. Een verhoogd veiligheidsgevoel creëren bij burgers.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------