Politie Friesland
Politieberichten van zondag 13 mei

Fryslân, 13-05-2007 * Politieberichten van zaterdag 12 mei 13.00 uur t/m zondag 13 mei 13.00 uur

Harlingen: man valt drie meter
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een ongeval in de Nieuwe Vissershaven. Een 61-jarige inwoner van Harlingen zag naar het lossen van een schip. Op verzoek van de kapitein zou de Harlinger een briefje geven aan de chauffeur van de vrachtwagen, die de vis aan het laden was. Om de chauffeur het briefje te geven moest de Harlinger op twee viskisten staan. Op dat moment gleden de kisten van elkaar en viel de Harlinger ongeveer drie meter naar beneden, op het dek van het visserschip. Het slachtoffer is een poosje bewusteloos geweest en liep een bloedende hoofdwond op. Door ambulancepersoneel is het slachtoffer gestabiliseerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Workum: man valt door dak
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een ongeval aan de Wiske. Een 27-jarige inwoner van Workum was door een dakplaat van een werktuigenloods gevallen. De valhoogte was circa vier meter. De man was na zijn val bij kennis. Door ambulancepersoneel is het slachtoffer naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Oosterwolde: winkeldief aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag een 26-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden voor de diefstal van een overhemd en een rok uit een kledingrek, dat buiten een winkel aan de Stationsstraat stond. De man ging er vandoor, maar kon even later door de politie in zijn woning worden aangehouden. De man is overgebracht naar het bureau.

Oldeholtpade: aanrijding met letsel
De politie onderzoekt een aanrijding met letsel op de Stellingenweg. Zaterdagmiddag reed een 28-jarige automobilist uit De Hoeve in de richting van Wolvega. Ter hoogte van de uitrit van de manege zag hij plotseling een 17-jarige fietsster midden op de weg. De bestuurder probeerde de fietsster te ontwijken, remde en stuurde naar links. Toch werd de fietsster geraakt. De auto reed ook nog tegen een lantaarnpaal, die tegen een hek viel. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Ongevalanalyse van de Friese politie onderzoekt de aanrijding.

Rijksweg A32: ongeval en rijden onder invloed
De politie heeft zaterdag omstreeks 19.00 een aanrijding afgehandeld op de A32 bij Heerenveen. Een 40-jarige automobilist uit Heerenveen was, op de oprit van de A32, vlakbij de kruising met de K.R. Poststraat, tegen de achterkant van een andere auto aangereden, bestuurd door een 50-jarige inwoner van Leeuwarden. De Heerenvener moest blazen. Hij had te veel gedronken. Hij blies 885 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Ook bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Joram Jorkinsstraat. Men kwam zaterdagmiddag binnen door een deur te forceren. Gestolen werden een videocamera en een geldbedrag. Aangifte is gedaan door een 57-jarige inwoner van Leeuwarden.

Waldwei: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
Een agent in zijn vrije tijd zag zaterdagavond een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden met een snelheid van 100 ? 170 km per uur en steeds van links naar rechts rijdend over de Waldwei rijden, richting Drachten. De reguliere politie was zeer snel ter plaatse, maar hier werd niet op gereageerd door de Leeuwarder, die met grote snelheid doorreed. Ook optische signalen en zwaailicht deden de man niet stoppen. Uiteindelijk kon hij toch naar een pechstrook worden gedirigeerd. De man had veel te veel gedronken. Op het bureau blies hij 860 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Hallum: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige automobilist uit Hallum. De man had in Oosterbierum een kleine aanrijding ? spiegels tegen elkaar - veroorzaakt, reed door en werd achtervolgd door de benadeelde, een 69-jarige inwoner van Franeker. Ondertussen was de politie gebeld, die de veroorzaker kon aanhouden op de Noorderleeg in Hallum. De Hallumer had veel te veel gedronken, op het bureau blies hij 810 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Rijksweg A7: Pool drinkt te veel
De politie heeft zaterdagavond een 33-jarige automobilist uit het Poolse Zabrze van de weg gehaald. De man reed met wisselende snelheid en zigzaggend over de A7 bij Scharsterbrug. Op het bureau blies de man 1015 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur. Omdat twijfel bestaat over de Nederlandse verblijfplaats van de man, is hij ingesloten.

Onderstaand persbericht is opgesteld door het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
Waddenzee: vliegtuigje stort neer in Waddenzee, piloot overleden
Zaterdag 12 mei even na 20.30 uur is een eenmotorig vliegtuig neergestort in de Waddenzee, enkele kilometers uit de kust van Harlingen. De 64-jarige piloot van de Duitse Cessna is om 21.15 uur in kritieke toestand door reddingsdiensten in Harlingen aan de wal gebracht en overgebracht naar het Medisch Centrum te Leeuwarden. Daar overleed hij in de loop van de avond. De Luchtvaartpolitie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. Vermoedelijk is de piloot tijdens de vlucht onwel geworden.

Om 19.40 uur werd het Kustwachtcentrum Den Helder geïnformeerd door de Duitse Luchtverkeersleiding dat een Duits vliegtuigje, zonder zich gemeld te hebben, het Nederlands luchtruim in vloog. Er kon geen verbinding met het vliegtuig worden verkregen dat volgens het vluchtplan onderweg was naar Emden. De Koninklijke Luchtmacht zette twee F16 straaljagers in om het toestel te onderscheppen en de identiteit vast te stellen. Ook zij kregen geen contact met de piloot. Het toestel verloor langzaam hoogte en is uiteindelijk even na 20.30 uur neergestort in de Waddenzee nabij het ?Lange Zand?, ca. 8 kilometer west van Harlingen. Er bleek één inzittende te zijn die door de reddingsboot van Harlingen aan boord is genomen, in Harlingen aan de wal is gebracht en in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis is gebracht. De Dienst Luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten stelt een onderzoek naar de oorzaak in. Het wrak wordt vannacht of morgen (zondag) geborgen.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden
De politie heeft zaterdagavond twee verdachten aangehouden. De twee zaten in de trein van Groningen naar Leeuwarden en zijn aangehouden op station Camminghaburen. De politie had een melding gekregen dat de twee vuurwapens bij zich zouden dragen. Uiteindelijk bleek een 48-jarige Leeuwarder in het bezit te zijn van een plastic vuurwapen en een mes. De 48-jarige verdachte uit Groningen had een tas bij zich met een paar wikkels, vermoedelijk cocaïne. De twee zijn overgebracht naar het bureau.

Oosterwolde: verdachte van vernieling aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 26-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden in zijn woning. De man had eerder die avond een raam ingegooid van een woning aan de Prinsenstraat. Een 30-jarige man zag dit en ging achter het dadergroepje aan. Hij kon de 26-jarige vasthouden, maar toen de rest van het groepje terugkwam moest hij de verdachte loslaten. Later kwam nog een melding bij de politie binnen dat ook aan de Hoge Haer een ruit was vernield. De politie, die ondertussen de identiteit van de verdachte had vastgesteld, heeft de verdachte in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Terherne: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige bromfietser uit Terherne. De man werd gecontroleerd op de Syl. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 625 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Sneek: twee verdachten aangehouden
De politie wilde zondagochtend bemiddelen bij een ruzie tussen medewerkers van een horecagelegenheid in het centrum van Sneek en een aantal stappers, met name een 18-jarige Sneker. Hem was de toegang tot de horecagelegenheid ontzegd. Vanuit het publiek, dat zich met de zaak wilde bemoeien, werd een agent naar achteren getrokken. Hierop werd deze 20-jarige Sneker aangehouden voor het mishandelen van een agent. Ook de 18-jarige werd, na enige moeite, aangehouden. De man zijn schouder raakte hierbij enigszins ontwricht, zodat hij even langs het ziekenhuis moest voor controle.

Beetgumermolen: verdachte aangehouden voor openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagochtend een 20-jarige inwoner van Beetgumermolen aangehouden. De man had, samen met een aantal anderen de patatkraam, op het feestterrein bij It Bosk, heen en weer geschud. Hierdoor was het frituurvet, met een temperatuur van 180 graden Celsius, uit de pannen gespat. De uitbater werd op een haar na gemist. Aangifte is gedaan door een 17-jarige inwoner van Beetgumermolen, de politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Onderstaand persbericht is opgesteld door de gemeente Leeuwarden.
Leeuwarden: boerderij uitgebrand in Zuiderburen
In de ochtend van zondag 13 mei 2007 omstreeks 5.30 uur heeft een uitslaande brand een boerderij aan de Zwemmer (wijk Zuiderburen) te Leeuwarden geheel in de as gelegd. In het woongedeelte van het pand waren drie bewoners aanwezig. Zij werden wakker door het lawaai van de brand en konden zich ternauwernood redden. De boerderij is volledig uitgebrand.

De brandweer heeft vastgesteld dat in het pand vermoedelijk asbesthoudend materiaal aanwezig is. Door een in asbestbranden gespecialiseerd bedrijf is ter plaatse onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat er in het pand asbest aanwezig is en door de brand is vrijgekomen. Dit asbest bevindt zich in en in de directe omgeving van het pand.

Het asbest dat nog op de locatie van de brand ligt zal zo spoedig mogelijk door een asbestverwijderingsbedrijf worden opgeruimd. Er bestaan geen risico?s voor de gezondheid van omwonenden. Het terrein is door de gemeente afgezet met hekken en linten. In verband met persoonlijke eigendommen en de asbestresten heeft de gemeente opdracht gegeven het terrein te laten bewaken door een beveiligingsbedrijf. Het pand en het omliggende terrein mogen niet meer worden betreden totdat helder is wanneer en op welke wijze de asbest wordt verwijderd. Het is mogelijk dat omwonenden in hun omgeving (straat, tuin of dak van de auto) stofdelen (w.o riet) van de brand vinden. De brandweer heeft zondagochtend vastgesteld dat het hier om roetresten gaat en zeker niet om asbest. Er is geen risico de resten op te ruimen of de auto te wassen. Door de Politie Fryslân zal een onderzoek worden ingesteld naar de oorzaak van de brand.

Balk: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Van Swinderenstraat. Zondagochtend zijn twee gokkasten opengebroken. De technische recherche zal een onderzoek instellen, ook zal de politie een buurtonderzoek verrichten. Aangifte zal worden gedaan door een 37-jarige inwoonster van Sneek.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Groningerstraatweg. Men heeft de jas van de 89-jarige bewoner doorzocht en heeft een horloge en wat kleingeld meegenomen. De man heeft aangifte gedaan. Een buurtonderzoek van de politie leverde helaas geen resultaat op.

Heeg: verdachte aangehouden die over auto liep
De politie heeft zondagochtend een 22-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De man had zondagochtend over een auto gelopen over de Nijedyk. Dit was gezien door getuigen. De politie kon in de nabije omgeving, in een vakantiewoning, de Groninger aangehouden. De man is overgebracht naar het bureau om proces-verbaal op te maken, niet nadat hij bij de eigenaar van de auto, een 46-jarige inwoner van Heeg, zijn excuses had aangeboden.

Drachten: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Kievitstraat. Men kwam binnen door aan de achterzijde van de woning een raam in te slaan. Gestolen is een aantal lege kratten bier, een dvd-speler, dvd?s, cd?s en een leren jas. Een kort buurtonderzoek leverde geen resultaat op. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoner van Drachten.



Laatst gewijzigd 13-05-2007 14:01