Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Eerste landstitel voor Share Dimension Groningen

In de laatste ronde van de meesterklassecompetitie is Share Dimension Groningen erin geslaagd voor het eerst in het bestaan van de vereniging de landstitel te veroveren. Met een daverende 8-2 overwinning op Homburg Apeldoorn werd het competitieseizoen 2006-2007 afgesloten. HSG uit Hilversum werd traditiegetrouw tweede.

De overwinning van Groningen kwam niet uit de lucht vallen. Integendeel. Toen sponsor Share Dimension vorig jaar bekend maakte de Schaakclub Groningen financieel te gaan ondersteunen, werden meteen hoge ambities uitgesproken. De sponsor wil zich vooral op Europees vlak profileren en vond het Europese clubkampioenschap schaken daarvoor een geschikt middel. Om zover te komen moest eerst de nationale titel worden behaald. Share Dimension trok ruim de buidel en Groningen werd spectaculair versterkt.

Toch ging het in het begin niet zo gemakkelijk met Groningen. Utrecht werd in de eerste ronde nipt met 5½-4½ verslagen en in de derde ronde eindigde de wedstrijd tegen LSG zelfs in een verrassende 5-5. Het leek wel of de druk de Groningers verlamde. Groninger Erik Hoeksema, die in het begin van de competitie bepaald niet op dreef was, zei daarover: "Op een gegeven moment was mijn TPR zelfs de slechtste van de meesterklasse."

Daarna ging het beter met Share Dimension Groningen en toen na twee ruime overwinningen in de zesde ronde het cruciale duel tegen HSG met 6½-3½ werd gewonnen, was eindelijk de begeerde eerste plaats bereikt.

De vraag was of het in de gemeenschappelijke slotronde op 13 mei nog spannend zou worden. Homburg Apeldoorn, derde op de ranglijst, was namelijk een niet te onderschatten tegenstander. Na twee uur spelen leek het een evenwichtige wedstrijd te worden, maar het was tekenend, zoals de Groningse teamleider Bart Beijer na afloop opmerkte, dat Groningen op bijna alle borden een ruime voorsprong in tijd had. Voortekenen bedriegen zelden, ook nu niet. Nadat Naiditsch de score geopend had (hij weerlegde een foutieve combinatie van Siebrecht) stroomden de punten snel binnen. Toen de tijdcontrole voorbij was stond het opeens 6-1 voor Groningen. Het werd uiteindelijk 8-2. Het enige Apeldoornse plusje kwam van Roeland Pruijsers die grootmeester Yge Visser versloeg. Het betekende zijn eerste grootmeesterresultaat.

HSG deed wat het moest doen om het nog even spannend te houden en won met 7-3 van SMB. De eerste beslissingen vielen in deze wedstrijd pas tegen de tijdcontrole. Groningen had zijn overwinning op dat moment al bijna binnen.

Alweer tweede
Voelt HSG-teamleider Jan Stomphorst zich nu een soort Zoetemelk? Stomphorts: "Nou, die heeft nog een keer gewonnen. Wij zijn nu voor de twaalfde keer tweede geworden. Toen Breda vorig jaar stopte dachten we eindelijk eens eerste te worden, maar ja, toen kwam Groningen met een sterk team. In de onderlinge wedstrijd hebben we een kans op 5-5 laten liggen. dat was achteraf gezien voldoende geweest." HSG zal door blijven gaan in zijn jacht op de landstitel, maar wel met een licht gewijzigd team. Stomphorst: "Ljubojevic en Douven stoppen en Rogers misschien ook. Chuchelov zal volgend seizoen een paar wedstrijden meespelen en verder zoeken we nog vervangers. We hebben graag jonge Nederlandse spelers maar we willen niemand bij andere clubs wegkopen en we zoeken wel spelers die in ons team passen. Onze spelers zijn betrokken bij de club en trekken veel met elkaar op. Dat willen we zo houden."

Degradatie
Onderin de meesterklasse was Zukertort Amstelveen al gedegradeerd. SMB voegde zich daar zoals verwacht bij. Hun plaatsen worden ingenomen door Het Witte Paard uit Sas van Gent en LSG 2. LSG 2 speelde in de slotronde tegen hekkesluiter Dr. Max Euwe. De verwachte ruime overwinning bleef uit: het werd 5-5. Dat was maar net voldoende om Phlidor Leeuwarden op afstand te houden.

De gedetailleerde uitslagen van de meersteklasse vindt u bij de competitieuitslagen op deze site. Enkele partij uit de slotronde staan op http://www.livechess.nl. De gemeenschappelijke slotronde werd door HMC Calder op uitstekende wijze georganiseerd in de eigen speelzaal in het Hervion College in 's Hertogenbosch.

---