Nederlandse Tafeltennisbond


HBC en Salamanders zijn er nog niet uit

13-05-2007

HBC en VDN/Salamanders weer gelijk op.

Na de tweede finale om het landskampioenschap bij de jongens is nog steeds niet duidelijk wie dit jaar het sterkste team van Nederland is. Op zondag 13 mei in Heemstede bleven HBC en VDN Salamanders opnieuw steken op 5-5.

HBC had voor een uitstekende ambiance gezorgd. Met ruim 100 toeschouwers was de zaal aangenaam gevuld. Spelers en scheidsrechters werden professioneel en met veel humor voorgesteld door cabaretier en oud HBC-speler Erik van Muiswinkel, die als speaker optrad. Van Muiswinkel wenste het publiek sterkte bij het verwerken van de spanning, die volgens hem in geen enkele sport zo groot is als in het tafeltennis. Zijn voorspelling kwam uit, want hoewel het tafeltennis beter was dan vorige week was het opnieuw meer spannend dan goed.

Beide teams gokten met de opstelling. Bij Salamanders startte kopman Tim Knops, bij HBC speelde kopman Robin Hulsebosch, in de play-offs nog ongeslagen, als derde. Knops begon volgens verwachting met winst op Gilian Wolf. Wolf speelde aanzienlijk beter dan vorige week, pakte ook een game, maar was daarna toch kansloos.

Daarna volgde een thriller met een bizar scoreverloop. Bas de Roest nam tegen Jeroen Kuijt een 0-2 voorsprong, maar in no-time kwam Kuijt naar 2-2 terug. Toen Bas in de vijfde game op 1-8 kwam leek de wedstrijd gespeeld. Een onschuldige servicefout van Bas veranderde echter alles. Kuijt won vanaf 2-8 tweemaal zijn servicebeurt, pakte tussendoor beide servicepunten van Bas af en liep in één keer door naar 11-8 winst. In plaats van 0-2 was het weer 1-1. Achteraf was dit misschien wel het beslissende moment van de wedstrijd.

Hulsebosch won moeiteloos van Casper de Roest. Het dubbel ging opnieuw naar Salamanders, maar waar het vorige week een benauwde 17-15 in de vijfde game was, was het nu gewoon driemaal 11-9. Ook de vijfde partij kende dezelfde uitslag als vorige week: Knops won vrij eenvoudig van een wat gehaaste Kuijt.

Wolf zorgde vervolgens voor de eerste afwijkende score door Casper te verslaan. Wolf speelde nu wel zijn hoge tempo en Casper haalde lang niet het niveau van vorige week. Daarmee leek de balans naar de kant van HBC door te slaan, maar Hulsebosch benutte tegen Bas die kans niet. In een wedstrijd met veel lange rallies en onwaarschijnlijk veel netballen aan beide kanten ging Hulsebosch teveel mee in het lage tempo van Bas. Bij 1-2 leek Hulsebosch er een vijfde game uit te slepen, maar Bas kwam terug tot 9-9 waarna door een schuiffout van Hulsebosch en een netbal het punt alsnog naar Salamanders ging en de bezoekers weer met 3-4 leidden. Die voorsprong was echter snel weg: Kuijt overklaste Casper met een hele snelle 3-0, met zelfs een game 11-0 gamewinst.

Hulsebosch had in het duel der kopmannen even nodig om de snelle openingen van Knops onder controle te krijgen, maar na 1-5 in de eerste game rende Knops zich net als in het eerste duel voorbij waarna Hulsebosch relatief eenvoudig met 3-0 won.

Wolf was in de slotpartij aanvankelijk kansloos tegen Bas, die op imponerende wijze 0-2 voorkwam. Wolf kwam echter goed terug en sleepte er een vijfde game uit. Op dat moment was HBC één game verwijderd van de titel. Bas hervond zich echter op tijd, liep meteen weg naar 1-6, kwam niet meer in problemen en zorgde voor het vierde gelijke spel van Salamanders in de play-offs. Salamanders heeft nog geen wedstrijd gewonnen, maar is nog steeds in de race.

De beslissing zal vallen in een derde wedstrijd, die op zaterdag 19 mei in Heemstede zal worden gespeeld.