Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

De toekomst van het Nederlandse landschap. Wetenschappelijke bijdragen aan de toekomstige landschapskwaliteit
14 mei 2007
13.00 uur - 17.30 uur
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Themabijeenkomst onder leiding van dagvoorzitter J. Bouma over hoe wetenschappelijk onderzoek de aantasting van het Nederlandse karakteristieke landschap kan tegengaan.

De laatste jaren neemt de zorg toe over het kwaliteitsverlies van het Nederlandse landschap. De aanleg van bedrijventerreinen, woonwijken en wegen leidt tot aantasting van voor Nederland karakteristieke landschappen die vaak niet meer te herstellen zijn. Recente nationale wetgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening en het bodembeleid, en nieuwe Europese richtlijnen op het gebied van water, bodem en habitat onderkennen weliswaar het belang van een duurzame ontwikkeling, maar het blijft moeilijk om bestaande, met economische groei verweven, ontwikkelingen in het landgebruik te beïnvloeden.

Centraal in de themabijeenkomst staat de vraag welke rol de creatieve ontwerper kan spelen bij het ombuigen van die trend en hoe het onderzoek daarbij kan helpen. Drie aspecten komen daarbij aan de orde:
* het gebruik van de natuurlijke bodemwaterdynamiek bij het ontwerpproces, tevens in het kader van de klimaatsproblematiek
* een beter begrip voor de beleving van landschapskwaliteit
* de economische waardering voor moeilijk in geld uit te drukken aspecten van landschapskwaliteit.

Vervolgens zal geanalyseerd worden hoe de ontwerper, gesteund door onderzoek, zijn taak het effectiefst kan vormgeven. Er is tijd ingeruimd voor een uitgebreide discussie met de deelnemers om gezamenlijk mogelijke speerpunten voor toekomstig onderzoek te benoemen.

Programma (pdf)

Inschrijfformulier: U kunt zich aanmelden via het elektronische inschrijfformulier.

Organisatie: Afdeling Natuurkunde en Afdeling Letterkunde

Meer informatie:
Voorlichting
tel. 020-5510769/733
voorlichting@bureau.knaw.nl