Technische Universiteit Delft

Een nieuwe opvatting van de schoonheid: het sublieme door SG

Studium Generale lezing

14 mei 2007 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG Delft

door Kiene Brillenburg Wurth

In elke cultuur gaan ideeën over Schoonheid hand in hand met een bepaalde opvatting van Lelijkheid; bijvoorbeeld in de vorm van monsters, faunen, draken, cyclopen, duivels, gebrekkigheden, ziekte, pijn... Vanaf de 18e eeuw bestaat het rijk van het esthetische genoegen uit twee domeinen: dat van het Schone en dat van het Sublieme.
Anders dan de term Schoonheid -die we associëren met de serene ervaring van berusting en eenheid- is het Sublieme de term die past bij de paradoxale ervaring van pijn en genot. Het thema van het sublieme wordt toegelicht aan de hand van Edmund Burke, Immanuel Kant, de poëtica van ruines en de weergave van het lelijke.

Dr. Kiene Brillenburg Wurth studeerde Engelse taal- en letterkunde in Groningen. Ze promoveerde cum laude op het proefschrift `The Musically Sublime; Infinity, Indeterminacy, Irresolvability'. Momenteel werkt ze als docentonderzoekster bij de vakgroep Literatuurwetenschap van de Universiteit van Utrecht. Op onderzoeksgebied richt Wurth zich op esthetica en intermedialiteit. Samen met prof. Dr. Ann Rigney schreef zij `Het leven van teksten'.

Toegang gratis en geen aanmelding nodig

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 25 april 2007