Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

Sinds enkele weken informeren wij u wekelijks over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Tot aan de brainstormsessies op
14, 15 en 21 mei blijven we dit doen. In dit artikel gaan we in op de zogenaamde `kaderstellende discussienota'.

De kaderstellende discussienota gaat dienen als onderlegger voor het nieuwe bestemmingsplan. Hiermee bedoelen we dat we in de discussienota onze visie over een aantal onderwerpen gaan weergeven. Ook gaan we hierin keuzes maken. De visie en de keuzes hebben vooral betrekking op de agrarische sector, de niet-agrarische bedrijven, de natuur, recreatie en toerisme en het wonen in het buitengebied. De discussienota vormt hierdoor de basis voor de toelichting op het nieuwe bestemmingsplan.

Inhoud van deze discussienota

De discussienota bestaat straks uit vier delen, namelijk de inleiding, het beleidskader op hoofdlijnen, de discussiethema's en de uitwerking van de bouwstenen.

In het hoofdstuk `Beleidskader op hoofdlijnen' nemen we al het relevante beleid op, waarmee we rekening moeten houden bij het opstellen van het bestemmingsplan. Het gaat dan om het gemeentelijke, provinciale en rijksbeleid. Voor alle beleidsnota's geldt dat ze een planologische doorvertaling moeten krijgen in het nieuwe bestemmingsplan. De manier waarop we dat doen, bepalen we in de discussienota.

Belangrijk om te weten is, dat we bij de doorvertaling van het provinciale en rijksbeleid weinig gemeentelijke vrijheid hebben. Met name veel van wat in het Streekplan en het Reconstructieplan Beerze Reusel is geregeld, staat namelijk al vast. Daar kunnen we als gemeente niet aan tornen. U moet hierbij denken aan de onderverdeling van het buitengebied in Groene Hoofdstructuur en Agrarische Hoofdstructuur en de integrale zonering voor de intensieve veehouderij.

In het hoofdstuk `Discussiethema's' bepalen we hoe we de onderwerpen in het bestemmingsplan gaan opnemen. Het gaat dan onder meer over de agrarische bedrijven, de niet-agrarische bedrijven, recreatie en toerisme, de burgerwoningen in het buitengebied en het aanlegvergunningenstelsel.

Het laatste deel van de discussienota wordt gevormd door de `vijf bouwstenen'. Het betreft hier de ontwikkelplannen voor de Landbouwontwikkelingsgebieden, het inrichtingsplan voor het glastuinbouwgebied, de visie voor boomteelt en ook de Integrale Visie Recreatie en Toerisme en de Gebiedsvisies voor de bebouwingsconcentraties. Dit zijn allemaal gemeentelijke gebiedsvisies.

In de ontwikkelplannen voor de Landbouwontwikkelingsgebieden en het inrichtingsplan voor het glastuinbouwgebied geven we aan op welke wijze invulling kan worden gegeven aan de
Landbouwontwikkelingsgebieden en het glastuinbouwgebied. Deze plannen worden allemaal nog opgesteld.

De boomteeltvisie moet nog in zijn geheel worden opgesteld. Dit is pas mogelijk nadat het provinciaal beleid hierover bekend is.

De Integrale Visie Recreatie en Toerisme en de Gebiedsvisies voor de bebouwingsconcentraties zijn al wel door de gemeenteraad vastgesteld of al ver in procedure. De Gebiedsvisies voor de bebouwingsconcentraties moeten nog door de provincie worden goedgekeurd.

Brainstormsessies: wat leeft er?

Een belangrijke manier voor het opstellen van de kaderstellende discussienota is het houden van brainstormsessies. Op deze bijeenkomsten gaan we in het kort in op de noodzaak van het nieuwe bestemmingsplan. We willen duidelijk maken voor welke beleidsuitgangspunten wel en geen gemeentelijke vrijheid voor de uitwerking en invulling bestaat. Voor de onderdelen waarvoor die vrijheid wel aanwezig is, willen we tijdens de brainstormsessies van alle belanghebbenden van het buitengebied input krijgen. We willen weten wat er leeft. De belanghebbenden zijn op de eerste plaats de agrariërs, maar uiteraard ook de ondernemers van alle andere bedrijven, de mensen die er wonen, de mensen die grondeigendom in het buitengebied en de natuurbeherende instanties.

In totaal houden we drie brainstormsessies, namelijk op maandag 14, dinsdag 15 en maandag 21 mei.

De brainstormsessie op 14 mei heeft betrekking op het buitengebied rondom Oost-, West- en Middelbeers. Deze avond vindt plaats in gemeenschapshuis 't Dorpsplein in Oostelbeers.

Op 15 mei vindt de brainstormsessie plaats in het gemeentehuis voor buitengebied rondom Oirschot.

Op 21 mei tenslotte vindt de brainstormsessie plaats in de Stapperij in Oirschot voor het buitengebied rondom Spoordonk.

Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u deze avonden nu al vrijhouden in uw agenda.

Enquête agrarische bedrijven

Drie weken geleden hebben we enquêteformulieren toegestuurd aan iedereen die volgens het huidige bestemmingsplan over een agrarisch bouwblok beschikt en aan iedereen die over een milieuvergunning voor agrarische bedrijvigheid beschikt. Deze enquêteformulieren kunnen tot en met vrijdag 11 mei worden teruggestuurd. Als u van mening bent dat u ten onrechte geen enquêteformulier heeft ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333.