Amsterdam RAI

Amsterdam, 14 mei 2007

TOPJAAR VOOR AMSTERDAM RAI!

Amsterdam RAI heeft in 2006 uitstekende resultaten behaald. Het beurs- en congrescentrum behaalde een netto-omzet van ¤ 115,7 miljoen, een stijging van 7,6% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Het bedrijfsresultaat kwam 4,9% hoger uit op ¤ 12,9 miljoen en de nettowinst nam met 27% toe tot ¤ 9,4 miljoen. Deze stijging was te danken aan een hogere bezettingsgraad, verbetering van marges en verlaging van de rentekosten. In 2007 doet de RAI een forse investering in de bouw van een Expofoyer waarmee het complex aan de voorzijde wordt uitgebreid met een markante en zeer representatieve ruimte. Het is voor het eerst sinds 1992 dat Amsterdam RAI weer investeert in nieuwbouw.

De in totaal ruim 500 door Amsterdam RAI en door derden georganiseerde evenementen trokken ruim 1,5 miljoen bezoekers, 3% meer dan in het qua beurskalender vergelijkbare jaar 2004. Vooral de grote, meerdaagse internationale evenementen - zowel de eigen internationale beurzen als evenementen van derden - waren zeer succesvol. De effecten van vooral de internationale evenementen blijken zeer positief voor de regionale economie. Uit onderzoek dat in het afgelopen jaar door bureau Ecorys is verricht, blijkt dat één euro omzet in de RAI nog eens vier euro omzet in de regio genereert. Dit betekent dat het complex momenteel zorgt voor een regionale netto-omzet van in totaal circa ¤ 450 miljoen en een toegevoegde waarde voor 'de stad' van bijna ¤ 370 miljoen. Voor de werkgelegenheid is de spin-off nog groter: één baan in de RAI leidt tot nog eens acht banen in de regio. Momenteel leidt dit op fulltime basis tot werkgelegenheid voor bijna 5.000 mensen in de regio.

Vernieuwend

Met verschillende internationale prijzen, onder meer voor het succesvolle Strand Zuid en marketingconcept Mix & Win, heeft Amsterdam RAI extra waardering gekregen voor succesvolle innovaties. Daarin past ook de introductie van een grootschalig narrowcasting project met meer dan 700 schermen onder de naam RAI Live! Hiermee wordt op een vernieuwende manier een extra impuls gegeven aan de beleving van beurzen en andere evenementen en aan de informatievoorziening aan bezoekers en exposanten. Begin 2007 is RAI Live! in gebruik genomen.

Upgrading RAI-complex

Amsterdam RAI investeert in de periode 2003-2008 voor in totaal ¤ 105 miljoen in upgrading van het complex. Hiervan is nu bijna ¤ 42 miljoen geïnvesteerd en aanbesteed. Het totale bedrag is bestemd voor groot onderhoud, kwaliteitsverbetering en uitbreiding. In 2007 verwacht Amsterdam RAI voor meer dan ¤ 26 miljoen investeringen te doen. Een groot deel daarvan heeft betrekking op de in april gestarte bouw van de Expofoyer die deze fase van de ontwikkeling tot kwalitatief hoogwaardige compact venue zal afronden.

Expofoyer gezichtsbepalend

De Expofoyer is de vurig gewenste kwalitatieve uitbreiding van de RAI met een hoog­waardige ruimte die gebruikt kan worden als luxe expositieruimte, maar ook geschikt is voor grote galadiners, congressen en feesten. De nieuwe foyer is gepland aan de voorzijde van het complex en zal vanaf het Europaplein in hoge mate gezichtsbepalend zijn. Met de komst van de Expofoyer kunnen bezoekers een volledige rondloop rond het binnenplein maken binnen de congresfaciliteiten. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. De Expofoyer wordt in september 2008 in gebruik genomen.


------------------