Politie Midden- en West Brabant

Politie houdt enquête over SMS-Alert

TILBURG, 14 mei 2007

Politie MW-Brabant houdt enquête over SMS-Alert

TILBURG: Vandaag start de politieregio MW-Brabant met een enquête over SMS-Alert. De politie wil met het onderzoek meer inzicht krijgen hoe het waarschuwingssysteem in de toekomst nog beter ingezet kan worden. Op dit moment nemen in deze regio bijna 65.000 mensen deel aan SMS-Alert. De enquête is op te vragen via de website van de politie MW-Brabant www.politiemwb.nl . De deelnemers ontvangen vandaag een SMS-bericht met het verzoek de vragenlijst in te vullen.

De enquête richt zich op zowel deelnemers als niet deelnemers. Zij kunnen op Internet een vragenlijst invullen. Dit duurt circa 10 minuten. De politie hoopt dat door dit onderzoek een goed beeld gekregen wordt van de redenen waarom mensen zich wel of niet aanmelden. Verder is de uitslag van de enquête van belang om eventuele verbeterpunten door te voeren.

De politie heeft in 2005 al eens een enquête over SMS-Alert gehouden. Het onderzoek beperkte zich toen tot de bewoners van de wijk Reeshof in Tilburg waar het project als pilot van start ging. De uitstekende resultaten in deze wijk en de enthousiaste reacties van deelnemers leidden er toen toe dat de korpsleiding besloot het project regionaal in te voeren. Inmiddels werken elf politieregios met het systeem.

Vanaf dit weekend is SMS-Alert in MW-Brabant weer volledig operationeel. Op 24 april jl. werd het waarschuwingssysteem tijdelijk alleen voor noodgevallen gebruikt omdat er een niet geautoriseerd bericht was verzonden naar circa 5000 deelnemers. Het onderzoek naar dit incident is nog niet afgerond. Wel zijn inmiddels
veiligheidsmaatregelen genomen die toekomstig misbruik moeten voorkomen.

Meer over SMS-Alert

Met het project SMS-Alert is de politie in staat deelnemers per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. De bewoners van dat gebied worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding. Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief de straat opgaan om bijvoorbeeld inbrekers aan te houden.

Aanmelden

Dat gaat heel eenvoudig: door een sms-je te sturen naar 8844, met daarin de tekst PMWB, gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder, wordt iemand opgenomen in het systeem. Kort daarna ontvangt de aanmelder van de politie een welkomst-sms. Hierin staat tevens een wachtwoord. Met het eigen GSM-nummer en dit wachtwoord kan de aanmelder via de website van de Politie Midden en West Brabant (www.politiemwb.nl) zijn of haar gegevens raadplegen en wijzigen. Ook kan worden aangegeven wanneer iemand wel of geen oproepen wil ontvangen (bijvoorbeeld tijdens een vakantie).

De abonnementsdienst is gratis, alleen voor het eerste aanmeldbericht kan een bedrag van de rekening of belbundel afgeschreven worden. De sms-berichten die de politie verstuurt, ontvangt de aangesloten wijkbewoner kosteloos, behalve wanneer hij of zij in het buitenland is.

Auteur: Willem van Hooijdonk