Persberichten Utrecht stad, 09.30 uur

Utrecht, 14-05-2007

Aangehouden na diefstal

UTRECHT- Op zondagavond werd een dief snel aangehouden. Omstreeks 22.00 uur kreeg de politie de melding dat een 13-jarige jongen uit Utrecht was bestolen van zijn zakcomputer. De politie ging poolshoogte nemen en hieruit bleek dat de jongen anderhalf uur daarvoor op de Cleopatradreef stond en hier werd zijn computer gestolen door een 15-jarige jongen uit Utrecht. Deze jongen is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Ruiten kapot

UTRECHT- Op zondag werden twee jongens aangehouden nadat zij vernielingen hadden gepleegd. Omstreeks 17.40 uur kreeg de politie de melding dat er ruiten werden ingegooid van de oude sojafabriek aan de Everard Meijsterlaan. Het duo, 14-jaar uit Utrecht, werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Inbraak zonder buit

UTRECHT- Op zondagmiddag werden twee jongens aangehouden nadat er was ingebroken in een auto. Omstreeks 16.40 uur kreeg de politie de melding dat twee jongens zich verdacht ophielden bij auto?s aan de Schonberglaan. Agenten gingen poolshoogte nemen en plotseling sloegen zij een ruit van een auto in. De jongens, 16-jarige jongens uit Utrecht, renden weg maar konden worden aangehouden.

Rijden onder invloed

UTRECHT- Op maandagochtend werd een automobilist aangehouden omdat hij te veel gedronken had. Omstreeks 04.00 uur werd de 37-jarige man uit Amsterdam gecontroleerd op het Zandpad. Hij bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 335 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Plan van aanpak Ondiep

UTRECHT ? De politie heeft een plan van aanpak opgesteld voor de bestrijding van overlast door jongeren in Ondiep. Daarin staat wat de politie al deed aan deze problematiek en nog meer gaat doen.

Het plan van aanpak is een voortvloeisel uit de zes bewonersbijeenkomsten die de gemeente afgelopen twee maanden in Ondiep hield. Aanleiding was het dodelijke schietincident op 11 maart, waarbij een buurtbewoner om het leven kwam, en de ongeregeldheden die daarop volgden.

Toezeggingen die wijkchef Arthur Barendse van de politie bij de bijeenkomsten heeft gedaan, zijn in het plan vastgelegd. Ook opmerkingen van bezoekers zijn erin verwerkt.

Extra toezicht

Al lang voor het betreurenswaardige schietincident werd zowel door de politie als de gemeente extra geïnvesteerd in het tegengaan van jongerenoverlast in Ondiep. Daarmee was begin 2006 al begonnen. Na de zomervakantie van 2006 zette de politie extra mensen in om de overlast aan te pakken.

Er vond extra toezicht plaats op zogenoemde hotspots, plekken waarvan bij de politie en gemeente bekend is dat er veel incidenten plaatsvinden, zoals jeugdoverlast, maar ook autokraken of woninginbraken. Voor Ondiep zijn die het gebied rond de Boerhaavelaan, het Boerhaaveplein, de uitgang Thorbeckelaan, de Plantage en de 2e Daalsedijk.

Gerichte acties tegen overlast

Omdat de overlast niet significant verminderde, heeft de politie enkele gerichte acties gehouden. Op 10 augustus 2006 werden bij een dergelijke actie twaalf jongeren aangehouden wegens het veroorzaken van overlast en twee wegens belediging. Verder werden drie bromfietsen en een motorscooter in beslag genomen. De jongeren en hun ouders kregen een brief waarin werd meegedeeld dat verdere overlast niet zou worden getolereerd.

Een soortgelijke actie vond plaats op de avond van 5 december 2006. Zeven jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar werden aangehouden voor vernielingen in de omgeving van het Boerhaaveplein en de Larixstraat. Later zijn nog eens vijf jongeren aangehouden.

Bromfietscontroles en andere acties

In de omgeving van de Plantage en de 2e Daalsebuurt zette de politie camera- en lokauto?s in. Ook werden postacties gehouden. Verder zijn in 2006 in totaal negen grote bromfietscontroles gehouden in Ondiep en omgeving. Het Straatroofteam surveilleert regelmatig in Ondiep en ook andere politieafdelingen zijn actief in de wijk, zoals de bereden politie, Bijzondere Wetten en de Verkeerspolitie.

Buurtnetwerk en overlasttelefoon

Daarnaast hebben wijkchef Arthur Barendse en de wijkagenten geïnvesteerd in het leggen en onderhouden van contacten met de diverse buurtcommissies of ?comités. In november 2006 is een derde wijkagent voor Ondiep aan de slag gegaan. Samen met collega?s heeft hij een buurtnetwerk opgestart in de Bomenbuurt en de Fruitbuurt. Op dit moment nemen 28 bewoners aan dit project deel. Voortvloeisel uit het project is de recent opgestarte ?overlasttelefoon?, een speciaal telefoonnummer waarop deelnemers aan het netwerk direct contact kunnen krijgen met agenten op straat om overlast te melden.

Nieuwe initiatieven

Besloten is voortaan elke minderjarige overlastpleger een brief uit te reiken waarin staat dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd. Ook de ouders van de overlastpleger krijgen zo?n brief. Daarnaast wordt de top 15 van criminelen in de wijk in kaart gebracht. Verder komt er een lijst van bekende overlastplegers. Zij kunnen op extra aandacht van de politie rekenen.

Op verzoek van bewoners bestuderen politie, openbaar ministerie en gemeente momenteel of er - in navolging van het bekende stadionverbod - een wijkverbod kan worden opgelegd aan overlastplegers van buiten de wijk. Verder gaat de politie een videocamera inzetten om overlastplegers (en eventueel hun ouders) te confronteren met hun gedrag.

Verkeerscontroles

Tot slot zullen de komende tijd veelvuldig verkeerscontroles worden uitgevoerd op de Royaards van den Hamkade, de Ahornstraat, de Omloop en de Laan van Chartroise. Tijdens de bewonersbijeenkomsten werd namelijk veel geklaagd over het rijgedrag op deze straten. Bij de eerste controles afgelopen weken schreef de politie al tientallen bekeuringen uit.

CIJFERS

Het slachtoffer van het schietincident ergerde zich al geruime tijd aan overlast door jeugdigen. Toch was op het moment van het incident de overlast al fors verminderd. De gezamenlijke aanpak van de politie en gemeente begon inmiddels vruchten af te werpen, zo blijkt uit de cijfers.

In de eerste vier maanden van dit jaar (januari t/m april 2007) is het aantal overlastincidenten met jeugdigen 59 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. In absolute getallen gaat het om 38 incidenten minder in vergelijking met 2006. Dit beeld manifesteert zich in alle buurten van Ondiep. De meeste overlastincidenten doen zich voor in de Bomenbuurt. In de eerste vier maanden van 2007 waren dit er 20, tegenover 48 in dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van januari t/m april 2006 is de criminaliteit in Ondiep gedaald met 26 procent. De daling betreft vooral aangiften van vernieling en autoinbraak. Het aantal woninginbraken is echter met 21 procent gestegen (in abolsute getallen: 23 tegenover 19 vorig jaar zelfde periode). In elke buurt is in deze periode een daling van de criminaliteit waarneembaar. Voor de Bomenbuurt is dit 21 procent (absulute daling van 21 aangiften), de Fruitbuurt 17 procent (11 aangiften minder) en Nijenoord 43 procent (29 aangiften minder).



Laatst gewijzigd 14-05-2007 9:41