Politie Friesland

Politieberichten van maandag 14 mei

Fryslân, 14-05-2007 * Politieberichten van zondag 13 mei 13.00 uur t/m maandag 14 mei 07.00 uur.

Wolvega/Gorredijk: drie aanhoudingen na achtervolging door politie De politie heeft zondagavond, door een goed gecoördineerde actie, drie verdachten op heterdaad aangehouden. De politie kreeg zondag om 19.20 uur een melding van een inbraak in een bedrijf aan de Magnesiumweg in Wolvega. Daarbij werd gezien dat een Audi wegreed, met daarin drie personen. Hierop is de politie met één eenheid ter plaatse gegaan, andere eenheden zijn strategische posities in gaan nemen. Even later wordt de auto in de buurt van de A32 aangetroffen, op weg naar het klaverblad bij Heerenveen. Dit wordt gezien door een motoragent, die de achtervolging inzet. Bij het klaverblad gaat de auto richting Drachten, de A7 op. Voor de afslag Terbant draait de Audi op de snelweg en gaat als spookrijder terug. De motoragent draait eveneens en gaat er achteraan, via de vluchtstrook. Spookrijdend gaat de auto richting Zwolle, bij de Knipe gaat hij er, tegen de rijrichting in, af. Hier wordt de auto ondertussen ook achtervolgd door een politiewagen. In Langezwaag raakt de politie de auto even kwijt, de politie bleef echter op de strategische posities. Even later wordt de auto weer gesignaleerd, nu in Terwispel. De auto rijdt met zeer hoge snelheid naar Langezwaag, richting Gorredijk. In Gorredijk parkeren de verdachten de auto en gaan er vandoor. Gorredijk wordt dan afgesloten door de politie, twee eenheden doorzoeken Gorredijk. Ondertussen was, ter assistentie, een politiehelikopter in de lucht. Vijftien minuten later wilde een taxi Gorredijk uitrijden, met daarin de drie personen. De taxi werd enige tijd gevolgd door de politie. Onder het viaduct van de A32 ? bij Heerenveen ? werd de taxi klemgereden, waarna de drie verdachten, even voor 21.00 uur, zijn aangehouden. Het gaat om drie inwoners van Noord-Brabant van 21, 25 en 27 jaar. Het trio is voor nader onderzoek ingesloten. De Audi is in Gorredijk aangetroffen en is in beslag genomen. In totaal heeft de politie ruim 20 agenten ingezet.

Garyp/Ypecolsga: vier rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingen De politie heeft zondag van vier automobilisten het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Op de Waldwei nabij Garyp werden zondagmiddag gecontroleerd op snelheid. Een 22-jarige automobilist uit Utrecht passeerde de controle met 185 kilometer per uur, een 19-jarige automobilist uit Brantgum passeerde de controle met 153 kilometer en een 42-jarige automobilist uit Abbekerk passeerde de controle met 151 kilometer per uur. Op de Waldwei is 100 kilometer per uur toegestaan en daarom werden de rijbewijzen van de drie automobilisten ingevorderd. Diezelfde middag werd op de N928 nabij Ypecolsga een 22-jarige automobilist uit Oppenhuizen gecontroleerd. Deze bestuurder passeerde de controle met 136 kilometer per uur, terwijl op de N928 80 kilometer is toegestaan. Ook van deze automobilist werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens kregen alle vier bestuurders een proces-verbaal.

Stiens: fietser gewond na val
De politie heeft zondagmiddag op de Langebourren een ongeval afgehandeld, waarbij een 38-jarige fietser uit Hallum gewond raakte. De man schrok van een auto die een parkeerplaats verliet. Vermoedelijk door het gladde wegdek ging de fietser onderuit. Het slachtoffer liep hoofdletsel op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zonnedauw. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werd een computer weggenomen. Namens het bedrijf deed een 39-jarige inwoner van Boornbergum aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Drachten: rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op De Knobben een 17-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Agenten controleerden de bestuurder, waarna bleek dat hij onder invloed verkeerde. De verdachte werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 255 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. Tevens bleek de Gorredijker niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.

Hurdegaryp: politie houdt verdachte aan
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in een woning aan de Gealekamp een 44-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden. De verdachte had diezelfde nacht in een woning in Aldtsjerk ruzie gekregen met 41-jarige inwoner van die plaats. Tijdens deze ruzie probeerde de Hurdegaryper het slachtoffer enkele malen met een mes te steken. De Aldtsjerker kon met zijn arm het mes afweren maar liep hierdoor wel enkele snijwonden op. De verdachte verliet hierop de woning. De agenten brachten de inwoner van Aldtsjerk voor behandeling naar het ziekenhuis, waarna de inwoner van Hurdegaryp in zijn woning werd aangehouden. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. De oorzaak van de ruzie ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Harkema: brand in schuur
De politie heeft maandagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een schuur achter een woning aan de Boekweitstrjitte. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de schuur veel schade opliep. Bij de brand deed zich geen persoonlijk letsel voor.

Sneek: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling in het centrum van Sneek. In de nacht van zaterdag 12 mei op zondag 13 mei omstreeks 04.00 uur werd in de Kleine Kerkstraat een 20-jarige inwoner van Amsterdam mishandeld door een groep van enkele personen. Ook op de Oosterdijk kreeg het slachtoffer klappen. Hij liep drie beschadigde tanden op. De Amsterdammer maakte deel uit van een groepje toeristen, dat het weekend doorbracht in Sneek. Ook een 37-jarige Amsterdammer die de zaak probeerde te sussen werd geslagen. Beide slachtoffers zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis in de stad overgebracht. De politie zoekt getuigen van de mishandelingen in Kleine Kerkstraat en op de Oosterdijk. Vermoedelijk heeft een groep Snekers de Amsterdammers door een groot gedeelte van het centrum achterna gezeten. Dit moet door diverse stappers zijn gezien. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 ? 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 ? 7000.



Laatst gewijzigd 14-05-2007 10:18