Gemeente Apeldoorn

Rekenkamercommissie over het Jaarverslag 2006: goede prestaties en bekende zorgpunten

Dit is een persbericht van de gemeenteraad

De Rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar het gemeentelijk jaarverslag 2006. Het verslag geeft volgens de commissie veel informatie hoe de gemeente heeft gepresteerd en hoe het geld is besteed. De informatie is zelfs zo uitgebreid dat de commissie het college voorstelt in een volgend jaarverslag korter, meer op hoofdzaken aan de gemeenteraad te verantwoorden. Over het gevoerde financiële beheer is de rekenkamercommissie positief gestemd.

Zorgpunten beleid

Het jaarverslag bevestigt volgens de commissie enkele zorgpunten die al eerder op de agenda van de raad hebben gestaan. Bijvoorbeeld de aanpak van voortijdig schoolverlaters.

Ook het starten van woningbouwprojecten is in 2006 achtergebleven bij de ramingen. De commissie adviseert de raad scherp te kijken naar de aparte rapportage die binnenkort over het project verdubbeling woningbouw verschijnt.

Zorgpunt onderhoud

De rekenkamercommissie vraagt zich af of de gemeente haar verantwoordelijkheid voor onderhoud in de stad voldoende waar maakt. In 2006 zijn nieuwe plannen vastgesteld om de onderwijshuisvesting en het wegbeheer in de stad op orde te brengen. Maar voor andere onderhoudsverplichtingen is nog geen oplossing gevonden. De commissie noemt als voorbeeld de gebouwen van Accres.

Vóór de zomer hoopt de rekenkamercommissie zelf een rapport uit te brengen over het beheer van de openbare ruimte. Daarin houdt de commissie ook zaken als groenbeheer en onderhoud van speelvoorzieningen tegen het licht.

Verantwoording verbeterd

De kwaliteit van de informatie in het jaarverslag en de jaarrekening is opnieuw vooruit gegaan.

Positief noemt de commissie dat de gemeente de accountantscontrole goed heeft doorstaan. Nieuw dit jaar was dat de besteding van doeluitkeringen van het rijk in de controle zijn meegenomen. Op alle punten is een goedkeurende verklaring ontvangen.

In de politieke markt van 24 mei aanstaande bespreekt de gemeenteraad in het openbaar het jaarverslag 2006, de jaarrekening en de rapporten van de accountant en de rekenkamercommissie.

Het rapport van het rekenkameronderzoek is te raadplegen en te downloaden vanaf van de gemeentelijke website:
www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button Rekenkamercommissie. Ook het jaarverslag en de jaarrekening 2006 vindt u hier. Voor het laatst bijgewerkt op: 14-5-2007 10:58