Gemeente Tilburg

14-5-2007
Ontwerper Springer centraal op Parkendag 2007

In het Wilhelminapark zijn op Eerste Pinksterdag (27mei) diverse activiteiten in het kader van de landelijke Dag van het Park 2007. De ontwerper van dit park is de tuinarchitect en dendroloog (boomkundige) Leonard Springer (1855 - 1940). Springer kan beschouwd worden als een van de belangrijkste tuinarchitecten die ons land gekend heeft en geldt als nestor van de tuinarchitectuur in de twitnigste eeuw.

Hij ontwierp tal van parken, tuinen en begraafplaatsen waaronder het Amsterdamse Ooster- en Sarphatipark, de Oosterbegraafplaats, maar was ook betrokken bij veranderingen in de tuinaanleg van Paleis Noordeinde, Huis ten Bosch en Paleis Soestdijk.

Tilburg mag zich dan ook gelukkig prijzen met de diverse tuin- en parkontwerpen van zijn hand die de stad rijk is. Als belangrijkste moeten het Wilhelminapark (1897/98), het Stadspark aan de Wandelboslaan (1920/35) en het Leijpark (1920/37) genoemd worden. Ook in tal van particuliere tuinen en plantsoenen in de stad had hij de hand. Het Wilhelminapark is zijn oudste en in Tilburg wellicht meest geslaagde parkontwerp.

Mobiele gastronomie
De dag begint om 11.00 uur met een feestelijke lunch, verzorgd door beeldend en culinair kunstenaar Jan Hein van Melis. Met zijn befaamde 'mobiele gastronomie' staat hij garant voor heerlijkheden in een bijzondere setting. Omwonenden, de raad en diverse betrokkenen bij het park zijn hiervoor uitgenodigd. De gemeente hoopt met deze lunch de dialoog tussen politiek, cultuur en publiek te bevorderen.

Muziek, kunst en film
Muzikaal wordt de dag opgeluisterd met 19e eeuwse romantische muziek, verzorgd door het Factorium Tilburg en mede mogelijk gemaakt door Simon's Piano- en Orgelhandel. In een tentoonstelling in het park wordt de ontstaansgeschiedenis van de Springerparken en -tuinen te Tilburg belicht. Deze expositie, die is vormgegeven door de Tilburgse ontwerper Jac de Kok, wordt geopend door burgemeester Ruud Vreeman.

Stichting Stadsbomen verzorgt vanaf 12.30 uur diverse rondleidingen. De Taoïstische Tai Chi Vereniging Nederland houdt in het park demonstraties en geeft voorlichting over deze Chinese bewegingskunst. De avondattractie bestaat uit filmvertoningen vanuit CosyMo's Solar Cinema, een mobiele cinema van beeldend kunstenaar Maureen Prins, door zonnepanelen van energie voorzien. Vanaf zonsondergang tot ongeveer 23.30 uur zijn filmpjes te zien die op parken geïnspireerd zijn. Ze zijn gemaakt door voornamelijk Tilburgse kunstenaars en cineasten zoals verenigd in 'Dikke Boost'.

Publicatie
Op deze dag verschijnt een fraaie brochure waarin de geschiedenis van Tilburgse Springerparken en tuinen, vooral die van het Wilhelminapark, in woord en beeld wordt gebracht. Het boekje is de tweede editie in een reeks over Tilburgs natuurschoon. Na Parkendag is het boekje verkrijgbaar bij de Stads-VVV.

Meer informatie: Maatschap ingridluycks@planet.nl; telefoon: 06 22 800 638.