Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over een patiëntveiligheidscampagne in de Verenigde Staten,

Antwoorden op kamervragen van Agema over een patiëntveiligheidscampagne in de Verenigde Staten,

Kamerstuk, 11 mei 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

11 mei 2007

Antwoorden van minister Klink op Kamervragen van het Kamerlid Agema over een patiëntveiligheidscampagne in de Verenigde Staten. (2060712510)

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat door een
patiëntenveiligheidscampagne in de VS in anderhalf jaar tijd 122.000 sterfgevallen werden voorkomen? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Bent u voornemens een vergelijkbare campagne in Nederland op te zetten die er op neer komt dat de patiëntenveiligheid in ziekenhuizen in korte tijd snel verbeterd kan worden door een beperkt aantal interventies in te voeren, die hun waarde in de praktijk hebben bewezen (evidence based)? 2)

Antwoord 2
Ik ben met de koepels van ziekenhuizen, specialisten en verpleegkundigen in overleg over de aanpak van patiëntveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen. De koepels hebben aangegeven op korte termijn een actieplan voor de Nederlandse ziekenhuizen te willen starten. Naast grote prioriteit bij de invoering van het Veiligheidsmanagement systeem, willen zij inzetten op thema's waarbij ziekenhuizen door gerichte interventies, die vergelijkbaar zijn met de campagnethema's in de Verenigde Staten, op korte termijn inderdaad resultaat kunnen boeken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal samen met de koepels essentiële thema's via campagnes oppakken. Tijdens het congres van de Inspectie over patiëntveiligheid op 12 juni 2007, zullen deze campagnes aan de orde komen.

Ik heb met de Inspectie afgesproken dat zij erop zullen toezien dat alle ziekenhuizen meedoen met deze acties en snel verbeterresultaten kunnen laten zien.

Vraag 3
Hoeveel levens kunnen er met een vergelijkbare campagne in Nederland worden gered?

Antwoord 3
Uit het op 25 april gepresenteerde onderzoek naar de onbedoelde schade in Ziekenhuizen in Nederland blijkt dat er per jaar 1735 vermijdbare sterfgevallen in Nederlandse ziekenhuizen zijn. Door invoering van het VMS en door gerichte interventies op bepaalde thema's kan het aantal vermijdbare sterfgevallen flink worden terug gebracht. De prioriteit voor de gerichte interventies moet uiteraard liggen bij thema's met de grootste risico's, waarbij dus de meeste incidenten en vermijdbare sterfgevallen plaatsvinden. Naar de oorzaken van de incidenten wordt overigens nog verder onderzoek gedaan.


1) Medisch Contact, 13 april 2007

2) Voorbeelden: inzet spoedinterventieteams, voorkomen medicatiefouten, voorkomen postoperatieve wondinfecties, etc.