KPN NV

Den Haag, 14-05-2007

Mens en mobiel steeds meer onafscheidelijk Mens en mobiel worden meer en meer onafscheidelijk; 64% van de Nederlanders draagt de mobiel altijd bij zich en 40% van de Nederlanders zegt niet zonder mobiele telefoon te kunnen. De helft van de bevolking zet hem nooit uit en legt hem 's nachts naast het bed (48%). Eén op de tien neemt zelfs op tijdens een vrijpartij (9%) en één op de drie belt wel eens op de wc. Naast de vaste lijn heeft de mobiel ook thuis een prominente plek verworven. Hoewel ooit bedoeld om buitenshuis bereikbaar te zijn, geeft 52% aan de meeste mobiele gesprekken juist thuis te voeren. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van KPN naar Nederlanders en hun (mobiele) belgedrag in het kader van de introductie van de dienst MobielThuis van KPN.

Jong versus oud, vast versus mobiel Het onderzoek laat duidelijke verschillen zien in het thuisgebruik van de mobiele of vaste telefoon tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bij de groep tot 40 jaar neemt de mobiele telefoon een promintere plek in dan bij de groep ouder dan 40. Dit wordt onderschreven door het feit dat de mobiel bij de 40-minners na de auto en het internet op de 3e plaats eindigt wanneer hen gevraagd wordt waar ze het meest aan gehecht zijn en niet zonder zouden kunnen. Bij de 40-plussers komt de mobiel op de 5e plaats na de auto, internet, tv en roken. Het valt ook op dat de oudere groep vaker een vaste lijn (83% versus 65%) heeft. 'Gemak' (32%) en 'voordelig' zijn de belangrijkste redenen om maar één (mobiele) telefoon te hebben. Kosten spelen ook een belangrijke rol in de keuze om met de vaste of mobiele telefoon thuis te bellen. Een derde van de respondenten geeft aan de mobiel vaker thuis te gebruiken als er geen prijsverschil zou bestaan tussen vast en mobiel.

Thuis belt men steeds meer mobiel De mobiele telefoon is voor gebruik buitenshuis: de vaste telefoon voor thuis. Zo was het oorspronkelijk bedoeld. Inmiddels heeft bijna 1 op de 5 huishoudens alleen nog maar een mobiel. En blijkt dat de mobiel voor gesprekken thuis steeds meer wordt gebruikt. Alhoewel de meeste gesprekken thuis nog steeds met de vaste telefoon worden gevoerd, geeft 37% van alle respondenten aan thuis meestal of altijd met de mobiel te bellen. Het gemak van alle nummers bij de hand is hiervoor de meest genoemde drijfveer (38%). De kosten zijn in ieder geval geen belemmering meer; het is namelijk voor de meeste gesprekken vanuit huis, dankzij MobielThuis van KPN, net zo goedkoop om met de mobiel te bellen als met de vaste lijn. Als men het fijner of handiger vind om thuis met de mobiel te bellen - en Nederlanders en hun mobiel zijn steeds onafscheidelijker - wat let men dan nog.

Weetjes mobiel bellende Nederlanders
40-plussers ergeren zich meer aan uitgebreide mobiele gesprekken in openbare ruimtes dan 40-minners.
86% vindt het ongepast te bellen tijdens een vrijpartij. 9% van de Nederlanders is ook thuis mobiel bereikbaar voor hun minnaar en 5% belt de minnaar met de vaste lijn.
Naast bellen en gebeld worden is de belangrijkste nevenfunctie van de mobiel sms-en, gevolgd door de wekkerfunctie en het maken van foto's. Gesprekken met vrouwen behoren tot de leukste en langste gesprekken. Hoewel Nederlanders en hun mobiel onafscheidelijk lijken, vindt 80% het not done om te bellen tijdens een etentje buiten de deur. De langste gesprekken worden met een vriendin (18%) en moeder (17%) gevoerd. Gesprekken met een vriendin vindt men het leukst (42,%), maar die lange gesprekken met moeder horen volgens 83% zeker niet tot de leuke gesprekken.
Gesprekken met collega's en schoonmoeder vindt men erger dan het bellen met bedrijven en instanties.
67% draagt de mobiel altijd bij zich en 51% zet hem nooit uit. 40-minners laten hun mobiel 2x zo vaak in de wc vallen dan 40-plussers.

KPN MobielThuis
Met KPN MobielThuis kan men in en rond het huis bellen met de mobiel voor de prijs van vast. KPN biedt met MobielThuis iedereen de mogelijkheid om, onbezorgd over de kosten, die fijne, lange gesprekken met familie en vrienden thuis te kunnen voeren.