Ingezonden persbericht


Turken tevreden met het leven, maar er blijven grote verschillen

Eurofound publiceert rapport over de kwaliteit van het leven in Turkije

DUBLIN, Ierland

Volgens het laatste rapport van Eurofound over de kwaliteit van het leven in Turkije zijn turken over het algemeen tevreden met de kwaliteit van hun leven, ondanks het feit dat er belangrijke verschillen van mening zijn over onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en publieke dienstverlening.

De meerderheid van de turken zijn tevreden met hun leven als het gaat om zaken die voor hen individueel van belang zijn, zoals bijvoorbeeld de familie. Als het echter gaat om gebieden waarvoor de staat direct verantwoordelijk is, zoals onderwijs en de levensstandaard, zijn de meningen ernstig verdeeld. De inkomstenverdeling tussen huishoudens varieert aanzienlijk en bijna de helft van de bevolking zegt gedurende het jaar problemen te hebben gehad om een noodzakelijke aanschaf voor het huishouden te kunnen betalen.

In een commentaar op het rapport zegt directeur van Eurofound Jorma Karppinen het volgende: 'Dit rapport benadrukt de complexe tekening van de sociale situatie van Turkije heden ten dage. Hoewel er in vergelijking met EU nog belangrijke verschillen overblijven, heeft er duidelijk progressie plaatsgevonden als het gaat om de kwaliteit van het leven in Turkije.'

Turkije is een jonge samenleving met bijna eenderde (29%) van zijn bevolking onder de 15 jaar. Het aantal kinderen is meer debet aan de verbeterde gezondheidszorg dan aan de grootte van families, omdat 2 kinderen momenteel het gemiddelde is. De bevolking zal in 2023 met 90 miljoen zijn toegenomen en in 2025 met 100 miljoen, waarbij het Duitsland - dat nu de meeste inwoners heeft - in iets meer dan tien jaar voorbij zal streven. Het inkomen per hoofd van de bevolking is lager dan in elk ander land van de EU. Het Turkse bruto binnenlands product (BBP) is aanzienlijk lager dan het EU gemiddelde, hoewel de groei van het Turkse BBP veel groter is dan het gemiddelde van 15 EU lidstaten.

Het creëren van werkgelegenheid is de grootste demografische uitdaging voor de Turkse beleidsmakers. Hoewel de bereidheid om te werken groot is, maakt een veel lager percentage volwassenen deel uit van de werkende bevolking in Turkije. De meerderheid werkt in losse dag dienst of werken voor zichzelf. Het gevolg daarvan is dat 1 op de 2 turken zegt gedurende de laatste 12 maanden problemen te hebben gehad om een noodzakelijke aanschaf voor het huishouden te kunnen betalen. Er zijn ook significante verschillen tussen mannen en vrouwen: meer dan vijf maal zoveel mannen als vrouwen zijn in loondienst, waarbij vrouwen twee maal zo vaak onbetaald voor de familie werken.

Het eerste Europese onderzoek naar de kwaliteit van het leven in Turkije is hier beschikbaar

(Vanwege de lengte van deze URL, kan het nodig zijn om deze hyperlink te kopiëren en in uw internet browser's URL adres veld te plakken. Verwijder de spatie als er een is.) (http://www.eurofound.europa.eu/publications/htmlfiles/ef0719.htm)

Notitie van de redactie:

Het rapport "Quality of life in Turkey" is gebaseerd op Eurofound's onderzoek in 28 Europese landen naar de kwaliteit van het leven. alsmede op gerelateerde sociale studies. De studie vergelijkt de sociale condities in Turkije met die in 15 EU landen, de 10 landen die in 2004 lid werden van de EU en met Turkije's buurlanden Bulgarije en Roemenië, die dit jaar lid werden.

De European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound, www.eurofound.europa.eu) is een drieledig orgaan, dat de belangrijkste sociaal-politieke beleidsmakers moet voorzien van conclusies, kennis en advies, verkregen uit vergelijkend onderzoek. De Foundation is bij gemeenschappelijk besluit op 26 mei 1975 opgericht onder nummer EEC No 1365/75.

BRON: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Måns Mårtensson, pers attaché, per e-mail: mma@eurofound.europa.eu, of per telefoon: +353-1-204-3124, of mobiel: +353-876-593-507