Arriva


14 mei 2007.

Arriva en Stadsregio Amsterdam gaan voor groen

Schonere lucht door roetfilters op bussen Waterland

Dit voorjaar worden alle bussen van Arriva in Waterland uitgerust met een roetfilter. Deze filters zijn volgens Europese regelgeving pas verplicht vanaf eind 2008.
De Stadsregio Amsterdam en Arriva zijn van mening dat een schonere lucht zo snel mogelijk gerealiseerd moet, maar ook kan worden, door het plaatsen van roetfilters. Daarom worden al dit jaar al op alle bussen in Waterland roetfilters aangebracht.

Dat een goed openbaarvervoersysteem een positieve invloed heeft op het milieu is geen nieuws. Dat binnen het openbaar vervoer zelf ook hard gewerkt wordt aan een beter milieu zal niet bij iedereen bekend zijn. Een roetfilter of ook wel CRT(Continuously Regenerating Trap) -filter vangt roetdeeltjes op afkomstig uit het uitlaatgas van een dieselmotor. Het filter is zo dicht mogelijk bij de uitgang van de motor gemonteerd. Roetdeeltjes in het uitlaatgas kleven vast aan de wanden van het filter. De opgevangen roetdeeltjes worden op hun beurt van tijd tot tijd verbrand (regeneratie). Op deze manier wordt 30 tot wel 95 procent van alle roetdeeltjes uit het uitlaatgas verwijderd, met een aanzienlijke schonere emissie als resultaat.

De Stadsregio Amsterdam subsidieert het roetfilterproject en heeft in totaal 2,42 miljoen euro uitgetrokken voor roetfilters op de bussen in Waterland en de Zaanstreek. Deze subsidie maakt deel uit van een regionaal actieplan om de luchtverontreiniging aan te pakken.

Met de versnelde installatie van roetfilters draagt Arriva bij aan een betere gezondheid en leefbaarheid voor alle inwoners van Waterland.