Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Chemie en energie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Maandag 14 mei 2007

------

Leden CNV Chemie en energie wijzen eindbod unaniem af:

Laatste waarschuwing directie Akzo

CNV Chemie en energie heeft namens de leden brieven gestuurd naar de directies van Akzo Nobel en Organon BioScienses (OBS) gestuurd met een laatste waarschuwing om acties te voorkomen. De afgelopen weken heeft de bond de leden geraadpleegd over het door de directie op tafel gelegde eindbod, wat inmiddels unaniem is afgewezen. Daarom heeft de bond een dringende oproep gedaan aan de directie van Akzo om het eindbod vóór hemelvaart in te trekken.

Loosman: "Het eindbod is heel teleurstellend, omdat we eigenlijk gewoon niet hebben kunnen onderhandelen. Aanvankelijk reageerde Akzo Nobel heel positief op onze sociaal innovatieve voorstellen. We willen graag een brede agenda, met afspraken over onder meer arbeid en zorg, medezeggenschap, scholing en stageplaatsen. Maar met het eindbod zet Akzo Nobel daar grotendeels een streep doorheen, omdat het nu volgens de in het eindbod gedicteerde agenda moet."

De CNV-onderhandelaar ziet de leden van Akzo Nobel en Organon BioScienses (OBS) unaniem het eindbod afwijzen. "Op materieel gebied doet Akzo dit niet goed.

Bijvoorbeeld: met de verkoop van OBS verdient het concern zo'n 11 miljard euro. De aandeelhouders kregen meteen een miljard euro toegezegd. De werknemers willen hiervoor ook iets terugzien, omdat zij ervoor hebben gezorgd dat het bedrijf nu zoveel waard is. Voor Akzo Nobel is dit onbespreekbaar. Dat steekt natuurlijk."

Verder biedt de directie zijn 11.500 werknemers in het eindbod een tweejarige cao met een loonsverhoging van 5 procent (2,5 procent per 1 april 2007 en nog eens 2,5 procent per 1 april 2008).

Daarnaast biedt de directie nog twee eenmalige uitkeringen aan het einde van de cao-looptijd. Loosman: "Het verschil zit 'm vooral in die eenmalige uitkeringen. Wij hebben 3 procent structureel gevraagd, per jaar."

De bonden kregen ook nul op het rekest bij het verzoek om de werknemers meer zekerheid te bieden over sociale plannen en regelgeving.

"Wat ons verder dwarszit in het eindbod, is de aanpassing die Akzo Nobel wil doorvoeren in het individuele beoordelingssysteem", zegt Loosman. "De directie wil daar ook gezamenlijke doelen in onderbrengen. Het gevolg is dat de individuele werknemer een stuk onzekerder wordt over wat die beoordeling oplevert. Nog meer onduidelijkheid, daar zitten we helemaal niet op te wachten."

Voor meer informatie


· Jelle Loosman, CNV Chemie en energie, telefoon 06 - 516 02 211;


· Nancy Abelskamp, persvoorlichter CNV BedrijvenBond: 030 - 751 15 47 of 06 - 22 39 29 64.

www.cnvbedrijvenbond.nl

De CNV BedrijvenBond heeft een nieuw hoofdkantoor in Utrecht.

Samen met CNV Onderwijs, CNV Jongeren en de CNV Vakcentrale zijn we nu in één, nieuw pand gehuisvest.

Ons nieuwe adres en telefoonnummer zijn:

Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht

Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Telefoon: 030 - 751 10 07

E-mail: info@cnv.net