Manifest pleit voor investering in Zeeuwse Delta

14.05.2007 / 11:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer

http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Maatschappelijke organisaties vragen staatssecretaris Huizinga om te investeren in een vitale en duurzame Delta

Dit is een persbericht van Kamer van Koophandel voor Zeeland, BZW, Recron, PO Mossel, Staatsbosbeheer, Stichting het Zeeuwse Landschap, Vereniging Natuurmonumenten en de Zeeuwse Milieufederatie.

Staatsscecretaris Tineke Huizinga-Heringa van Verkeer en Waterstaat krijgt op maandag 14 mei tijdens haar bezoek aan de Krammersluizen een manifest aangeboden. Hiermee vragen uiteenlopende maatschappelijke organisaties om een investeringsprogramma voor de Delta in te stellen. Het is voor het eerst dat een dergelijk brede coalitie gezamenlijk aandacht vraagt voor de situatie rond de waterkwaliteit en blauwalg. In de coalitie zijn naast natuurorganisaties ook de Kamer van Koophandel, BZW en de Recron vertegenwoordigd.

De staatssecretaris zal de schatkist rond het middaguur ontvangen. De schatkist bevat, naast een aantal Zeeuwse streekproducten, een manifest. Hierin verwoorden de organisaties nut en noodzaak van een integrale aanpak. Ze pleiten voor een investeringsprogramma van de Rijksoverheid. Om te beginnen in het Volkerak-Zoommeer, maar met een duidelijke relatie tot de rest van de Delta. Immers, het Delta-gebied heeft grote betekenis voor de regionale en (inter)nationale economie en is een internationaal belangrijk natuurgebied. Een doorbraak in het Volkerak-Zoommeer zou de eerste stap kunnen zijn naar een integrale aanpak van vragen en problemen elders in de Delta.

Navelstreng van Nederland
Een aanpak van de problemen in het Deltagebied staat niet op zich, maar is ook van betekenis voor de rest van Nederland. In meerdere opzichten kan het Deltagebied beschouwd worden als de 'navelstreng van Nederland'. Optimalisatie van rivierafvoeren, aanpak van verzilting en zoetwatervoorziening, verbetering van de transportfunctie, het samengaan van economische en ecologische doelstellingen. Het zijn voorbeelden van problemen, die binnen afzienbare termijn in het Deltagebied kunnen en moeten worden aangepakt, en waarvan de resultaten op iets langere termijn ook op nationale schaal profijt zullen opleveren. Daarbij kan gedacht worden aan de functie van 'proeftuin' waar op een innovatieve manier thema's op het gebied van water en veiligheid worden gekoppeld aan andere maatschappelijke uitdagingen zoals ruimtelijke kwaliteit en economische versterking. Dat komt heel Nederland ten goede.

Volkerak-Zoommeer
Op dit moment zijn er grote beheersproblemen in de Deltawateren. De slechte waterkwaliteit en de blauwalgenproblematiek in het Volkerak-Zoommeer zijn hiervan de duidelijkste voorbeelden. Zonder ingrijpen zullen deze beheersproblemen in de toekomst toenemen. De organisaties vragen de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat om met betrekking tot de blauwalgenproblematiek in het Volkerak-Zoommeer om een duurzame zoute oplossing.

Impuls nodig
Economie en ecologie zoeken er samen naar ruimte. In het programma van de Deltaraad, De Kracht van de Delta, is deze gedachte onderschreven door een groot aantal partijen. Maar dat blijkt nog onvoldoende. De vertaling van die gedachte vraagt om een stevige impuls. En daarbij is afstemming met maatregelen rondom Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water zeer wenselijk. Omdat het effect van deze maatregelen nog niet altijd helder is, ontstaat er onzekerheid over de mogelijke gevolgen. Vooral partijen uit de private sector vrezen dat de regelgeving als een knellend keurslijf gaat werken. Die onzekerheid vormt een drempel bij de integrale planvorming. Juist rondom de Delta is het vruchtenplukken op lange termijn van belang. Dat vraagt om een visie die verder reikt dat het inperken van het beheerspakket en simpelweg snijden in de kosten. Om een eerlijke balans tussen lusten en lasten. Ook die oproep is verpakt in de schatkist.


--------------------------- einde persbericht ----------------------------
Noot voor de redactie,